Tips voor het verklaren van een gat in je cv 

Een gat in je cv of een werkonderbreking zijn termen waar veel mensen negatieve associaties bij hebben. Toch is een werkonderbreking geen carrièrekiller. Een sterk cv vertelt een persoonlijk verhaal op een positieve en overtuigende manier, ook met een paar tussenpozen.

Aangezien de arbeidsmarkt voortdurend verandert en persoonlijke ontwikkeling steeds belangrijker wordt, heeft een gat in je cv zelfs positieve aspecten. Desondanks durven sollicitanten de reden van de werkonderbreking vaak niet te delen met potentiële werkgevers. 

We bespreken hoe je ervoor zorgt dat je een gat in je cv op een positieve manier overbrengt.

Redenen van een werkonderbreking

Werkonderbrekingen kunnen verschillende oorzaken hebben en kunnen vrijwillig of onvrijwillig plaatsvinden. Besef dat niet elke onderbreking als minpunt wordt gezien door potentiële werkgevers. Sommige werkonderbrekingen zijn juist waardevol. Denk bijvoorbeeld aan organisatorische veranderingen, ouderschapsverlof of zorgplicht of een grootschalige verhuizing.

Belangrijker dan de onderbreking zelf is hoe je die tijd hebt besteed en de wijze waarop je dit op je cv communiceert. Het draait allemaal om de positieve groei en ontwikkeling die je in zo’n periode hebt doorgemaakt.

Achter elke werkonderbreking in je cv zit een verhaal

Het erkennen van de aanwezigheid van werkonderbrekingen is cruciaal, maar het kan ook helpen om een duidelijker beeld te schetsen van je persoonlijkheid en ervaringen. Of je bezig bent geweest met het opvoeden van kinderen, zorgen voor een van je ouders, persoonlijke groei of zelfs een onverwacht ontslag, dat maakt niet uit. Het zijn allemaal ervaringen waar velen zich juist mee kunnen identificeren.

Bovendien kun je ieder verhaal een positieve draai geven, zo lang je benadrukt wat je hebt geleerd en hoe je bent gegroeid tijdens deze periode. Een werkonderbreking is meer dan een vermelding op je cv, het vereist een benadering die de focus legt op jouw ontwikkeling en toewijding.

5 tips om een gat in je cv subtiel weer te geven 

Werkonderbrekingen kunnen vragen oproepen bij potentiële werkgevers. Daarom is het raadzaam om lange werkonderbrekingen op een cv doeltreffend te benaderen met een heldere toelichting. Hier zijn enkele strategieën om een gat in je cv zo subtiel mogelijk weer te geven. 

1) Kies een passend cv-template

Een functioneel cv template, dat de nadruk legt op je vaardigheden en prestaties, verlegt de aandacht van gaten in je werkverleden naar je professionele sterke punten. Met online tools wordt het maken en effectief delen van een cv eenvoudig en efficiënt. Wanneer je bijvoorbeeld je vaardigheden in team management hebt versterkt door middel van vrijwilligerswerk, kan dat met een functioneel cv prominent naar voren worden gebracht.

2) Geef een reden en resultaat van je werkonderbreking

Geef een algemene reden, zoals persoonlijke ontwikkeling of gezinszorg. Als je tijdens deze periode relevante vaardigheden hebt opgedaan of kansen hebt benut om jezelf te ontwikkelen is dat interessante informatie om te vermelden.

Als je bijvoorbeeld zes maanden werkloos bent geweest, geef dan aan dat je een online cursus hebt gevolgd, waardoor je nu over aanvullende vaardigheden beschikt die relevant zijn voor de rol waarnaar je solliciteert.

3) Presenteer een selectie van je werkervaring

Overweeg welke rollen daadwerkelijk relevant zijn voor de functie waarnaar je solliciteert. Als je bijvoorbeeld tien jaar geleden een zomerbaan had die niet gerelateerd is aan je huidige carrièrepad, dan is het handiger deze weg te laten en te focussen op relevantere en recentere rollen.

Een voorbeeld: bij een sollicitatie voor een rol in IT-beheer kun je ervoor kiezen om een vroegere bijbaan als winkelmedewerker weg te laten en alleen de recentere ervaringen in IT-projectmanagement toe te voegen.

4) Benadruk geen korte werkonderbrekingen

Voor werkonderbrekingen die minder dan een jaar duren, is het voldoende om alleen het jaartal te vermelden. Als je tussen 2018 en 2020 bij een bedrijf hebt gewerkt en pas in 2021 bij een nieuw bedrijf startte, kun je simpelweg “2018-2020” en “2021- heden” op het cv vermelden. Dit maakt de korte onderbreking tussen de twee rollen minder zichtbaar.

5) Belicht werkloze periodes positief

Als je bijvoorbeeld twee jaar niet gewerkt hebt, omdat je de zorg droeg voor een familielid, presenteer deze periode dan als een tijd waarin je interpersoonlijke vaardigheden hebt ontwikkeld.

Je kunt vermelden hoe je geleerd hebt om te gaan met stress, multitasking en het beheren van dagelijkse activiteiten, wat allemaal van toepassing is in verschillende functies, bedrijven en branches.

Naast je cv zijn er natuurlijk nog andere mogelijkheden om een werkonderbreking te verklaren, bijvoorbeeld in een motivatiebrief of sollicitatiegesprek.

Leg een werkonderbreking uit in je motivatiebrief

Na je cv kun je verder met je motivatiebrief. Daarin kun je meer context en details delen. Het doel is dat je motivatiebrief overbrengt hoe de periode dat je niet hebt gewerkt je toekomstige baan positief kan beïnvloeden.

Bespreek je activiteiten tijdens de werkonderbreking en leg uit hoe deze ervaring je een sterke kandidaat maakt voor de functie waarop je solliciteert. Bij twijfels kun je een vriend of familielid vragen om je brief te evalueren.

Als je voor een sollicitatiegesprek wordt uitgenodigd, wees dan voorbereid om je werkonderbreking mondeling toe te lichten. Het is belangrijk om positief en zelfverzekerd te blijven bij het bespreken van eventuele onderbrekingen tijdens je carrière.

Presenteer je authentieke verhaal

Voordat het sollicitatiegesprek plaatsvindt kun je oefenen op het beantwoorden van vragen over je werkonderbreking. Benadruk vooral de kracht die je uit die periode hebt gehaald.

Elke stap of pauze in je carrière draagt bij aan jouw unieke verhaal. Presenteer je ontwikkeling met trots, zodat toekomstige werkgever een helder beeld krijgt van wie je bent, als professional en als persoon.

Laat zien dat je een waardevolle toevoeging bent voor de organisatie. Alleen als je zelf overtuigd bent van je waarde als professional en de waarde van een werkonderbreking op je cv, zul je een ander kunnen overtuigen.

Aanverwante artikels: