6 fouten waardoor je cv meteen in de (digitale) prullenmand terechtkomt

Er zijn zo van die dingen die jouw cv gelijk om zeep kunnen helpen. Terecht? Niet altijd. Maar goed, met deze tips kan je alvast een aantal van die cruciale fouten vermijden. Meer advies vind je ook op een van onze Jobvillages.

True fiction

Is een literair genre op zich. Ideaal voor leesfanaten. Niet voor jouw cv. Wanneer je waarheden gaat verzinnen en ze laat doorschijnen als realiteit, dan weet je doorgaans al waar het naartoe gaat. Komt de rekruteerder er niet achter bij het lezen van je cv, dan zeker op je eerste sollicitatiegesprek. En vervolgens eindigt je cv vooralsnog in de prullenmand.

Ellenlang

Anno 2023 bestaat een cv doorgaans uit één A4’tje. Zonder ellenlange beschrijvingen of historische data. Eén pagina. Daar moet alles op. Je moet meerekenen dat je (toekomstige) baas naar alle waarschijnlijkheid door een heel stapeltje cv’s moet. Hou het dus kort en bondig.

Warboel

Wanneer de rekruteerder bij het trachten lezen/begrijpen van je cv zich gaat ergeren, dan kan je het schudden. Hou het daarom overzichtelijk. Aan de linkerzijde: wie je bent, wat je hebt gestudeerd, je persoonlijkheidskenmerken, je hobby’s en wat sleutelwoorden die professioneel op jou van toepassing zijn. Aan de rechterzijde: jouw praktische ervaring. Hou ook dat kort. De rekruteerder heeft er echt geen boodschap aan dat je in het middelbaar ooit stage liep bij een pottenbakker. Met je carrièreverwezenlijkingen idem dito. De laatste 10 à 15 jaar zijn ruim voldoende. Samen te vatten in een paar zinnen met je belangrijkste verwezenlijkingen. Daar kan nog bij: je praktische vaardigheden. Liefst grafisch vormgegeven in functie van je niveau van kennis van die vaardigheden. Eén A4’tje: dat bespaart jezelf alvast een hele hoop gedoe. En de rekruteerder ook.

To the point aub

Een generiek cv tientallen keren uitsturen, daar ga je het niet mee redden. Zorg ervoor dat je cv steeds is aangepast aan de vereisten van de job en het bedrijf waar je aan de slag wil. Passe-partout cv’s gaan meestal snel opvallen. En niet in de goede zin.

Vervallen in clichés

Wanneer je absoluut wil dat je cv in de (digitale) vuilnisbak belandt, dan moet je vervallen in clichés. “Ik ben erg gedreven en ambitieus.”, “Communicatief en gepassioneerd zijn twee sleutelwoorden die perfect bij mij passen.” Vermijd deze nietszeggende gemeenplaatsen. Heb je enig idee hoe vaak de rekruteerder dit soort van ondingen moet lezen? Voilà, nu weet je wat je niet moet doen in je cv. Ga in de plaats daarvan voor originaliteit.

Kurkdroog

Zet je cv eruit als één langgerekte letterbrij? Dan zit je niet goed. Probeer er wat grafische elementen in te verwerken: een leuk lettertype, gekleurde balkjes om de verschillende onderdelen van mekaar te scheiden of een staafgrafiek om je vaardigheden visueel duidelijk te maken. Kortom, maak je cv visueel en aangenaam om te lezen en te bekijken. Weer een paar extra punten voor jou.

Pascal Dewulf

Jobvillage Ieper op dinsdag 7 maart, Jobvillage Waregem op donderdag 9 maart. Info en inschrijving: www.jobvillage.be. Ontdek er ook andere locaties en data.