Een foto op je cv: nadeel of voordeel?

Met je snoet op je cv, een goed idee? Sommigen vinden het compleet irrelevant. Anderen leveren zonder probleem een professionele foto aan. Waar schiet je nu eigenlijk het meest mee op? De waarheid: die ligt zoals steeds ergens in het midden.

Om gelijk met de deur in huis te vallen: je bent uiteraard niet verplicht om je cv te voorzien van jouw foto. Toch kan zo’n foto jouw cv een stuk persoonlijker maken. De kans dat de rekruteerder zich jou zal herinneren, wordt er een stuk groter door. We leven nu eenmaal in een tijdperk waar het visuele aspect erg belangrijk is. Een foto brengt de mens achter het proza tot leven. En dat is ook wat rekruteerders zoeken, de menselijke connectie.

Rozengeur en maneschijn

Toch is het niet allemaal rozengeur en maneschijn. Wanneer je je cv voorziet van een foto, kies dan een exemplaar dat de nodige professionaliteit en sérieux uitstraalt. Een vakantiefoto met je surfboard of met je grootmoeder terwijl je op de Sinksenfoor een suikerspin verorbert, zijn af te raden. Mja, de setting met je grootmoeder zou misschien nog wel wat authenticiteit en sympathie kunnen opwekken bij de rekruteerder. Toch kan je het beter niet doen. Dan liever een foto in maat- of mantelpak. Klinkt ietwat oubollig, maar je begeeft in een professionele context. Dress for the occasion. Vrij vertaald: kleed je naar de gelegenheid. Kies voor de foto ook een neutrale achtergrond. Zonder glitters, serpentines of confetti.

Waardeoordeel

Tot zover de technische vereisten van een professionele foto. Dan toch maar doen? Dat hangt ervan af. Ga je voor een salesfunctie dan is het een conditio sine qua non. De rekruteerder moet immers kunnen inschatten of je al dan niet presentabel bent. Of je het nu wil of niet, hoe je voor de dag komt, is in bepaalde functies nu eenmaal erg belangrijk. Anderzijds is er ook het feit dat de rekruteerder, of hij of zij dat nu wil of niet, op die manier onbewust een waardeoordeel over jou kan gaan vormen. En dan kan het voor jou twee kanten uit. Zit dat waardeoordeel niet goed, dan kan dat misschien weer de aandacht afleiden van jouw indrukwekkend cv.

Het hangt ervan af

Een foto op je cv is dus in de eerste plaats afhankelijk van hoe jij de dingen ziet. Voor specifieke jobs is een foto onoverkomelijk en als je er eentje toevoegt, zorg er dan voor dat het eentje is die je als een echte professional voor de dag laat komen. Ook daar weer even nuanceren: solliciteer je in een creatieve branche, dan mag daar zeker een dosis creativiteit bij.

Pascal Dewulf