Mag je werkgever je verbieden er een flexi-job bij te nemen?

Je zou – naast je gewone tewerkstelling – ook een of meerdere  flexi-jobs willen uitoefenen.  Kan je werkgever je verbieden om dat te doen?  Mag je via je flexi-job ook bij een concurrent van je werkgever aan de slag gaan?

Andere werkgever

Je kan als werknemer een flexi-job gaan uitoefenen als je al minstens 4/5 als werknemer aan de slag bent. Hou er daarbij rekening mee dat je je flexi-job niet mag uitoefenen bij de werkgever waar je al aan de slag bent. De job moet dus worden uitgeoefend bij een of meerdere andere werkgevers.

Je mag zelfs, naast je eigenlijke job, verschillende flexi-jobs combineren.  Hierbij is vanzelfsprekend wel vereist dat je ze uitvoert buiten je uurrooster bij je werkgever. Tot de som van 12.000 euro per jaar moet je als werknemer geen belasting of sociale bijdragen betalen op het flexiloon zodat je brutoloon dan gelijk is aan je nettoloon.

Verbod?

Je werkgever kan je niet zomaar verbieden om een flexi-job uit te oefenen, net zoals hij je niet kan verbieden om naast je job bij hem een andere job bij een andere werkgever uit te oefenen.  Hij mag je om die reden ook niet nadelig behandelen. Die principes staan sinds enkele jaren zelfs letterlijk in de wet.  Neemt je werkgever  toch een dergelijk verbod op in de arbeidsovereenkomst dan zal dat niet geldig zijn en kan je werkgever zich er sowieso tegenover jou niet op beroepen.

Er zijn uitzonderingen

Op de regel dat je werkgever je niet mag verbieden om elders een flexi-job uit te oefenen bestaan er wel enkele uitzonderingen. Meer bepaald mag je je werkgever door het uitvoeren van de flexi-job geen concurrentie aandoen ook al gaat het om eerlijke concurrentie. Onrechtmatige concurrentie die je via een flexi-job zou gaan doen, is vanzelfsprekend sowieso ook verboden.

Verder moet je de bedrijfsgeheimen van je werkgever steeds respecteren en mag je die ook in het kader van de flexi-job niet schenden.

Jan Roodhooft, advocaat