Zo veel mag je voortaan verdienen met een flexi-job

Je denkt er aan om in de weekends of op enkele avonden te gaan bijklussen als flexi-jobber. Zijn er dan grenzen aan wat je met zo’n job kan verdienen? Kan je ook als deeltijder aan de slag gaan in een flexi-job?

Wettelijke grenzen

Als je een flexi-job uitoefent, betaal je op wat je daarmee verdient geen belastingen. Je betaalt al evenmin werknemersbijdragen voor de sociale zekerheid. Je nettoloon uit de job is dan ook meteen gelijk aan je brutoloon.

Weet wel dat die fiscale vrijstelling enkel geldt voor de eerste 12.000 euro op jaarbasis die je verdient als je als werknemer een flexi-job doet. Boven deze grens worden de bezoldigingen uit een flexi-job als normaal beroepsinkomen belast tegen het progressief tarief. Voor gepensioneerden die een flexi-job doen, geldt de fiscale vrijstelling daarentegen wel onbeperkt.

Ook voor deeltijders?

Om van het systeem van de flexi-job gebruik te kunnen maken moet je minstens 4/5 tewerkgesteld zijn bij een andere werkgever.  Je mag ook niet voorafgaandelijk, noch bijkomend tewerkgesteld zijn onder een andere arbeidsovereenkomst bij de werkgever bij wie je de flexi-job uitoefent.

Steeds meer sectoren

Een flexi-job is nog altijd enkel mogelijk in de sectoren die door de wetgever daarvoor voorbehouden worden. Wel is het zo dat die sectoren recent nog aanzienlijk werden uitgebreid. Naast klassieke sectoren zoals de horeca, bakkerijen en de kleinhandel is een flexi-job vanaf nu ook mogelijk in land- en tuinbouwbedrijven, begrafenisondernemingen, de voedingsnijverheid, verhuisondernemingen, vastgoedmakelaars en dies meer.

Twee overeenkomsten

Een werkgever die je een flexi-job wil geven moet met jou twee overeenkomsten afsluiten. Vooreerst moet je daarmee een raamovereenkomst afsluiten voor de aanvang van de eerste tewerkstelling. Daarnaast moet je telkens als de werkgever je wil tewerkstellen daarmee ook een flexi-jobarbeidsovereenkomst afsluiten.

Jan Roodhooft, advocaat