Opgeruimde werkplek? Dan lijk je slimmer en productiever. Dit is waarom
29/04/2024
Jouw werkplek die er pico bello bij ligt? Goed zo. Dan lijk je slimmer en productiever, althans wanneer we opruimgoeroe Marie Kondo mogen geloven.
Je werkplek netjes op orde? Dan heb je een streepje voor. Sterker nog: je baas en collega’s gaan je als slimmer en productiever zien. Hoe dat komt? Volgens de Japanse opruimgoeroe Marie Kondo, die al een aantal boeken rond het onderwerp schreef, gaat dat zelfs nog een stapje verder. Propere professionals wekken eerder vertrouwen van collega’s en maken meer kans op promotie, schrijven Marie Kondo en organisatiepsycholoog Scott Sonenshein in het boek Opgeruimd! Op het werk.
Rommeligheid leidt tot negatieve beoordelingen
Kondo en Sonenshein halen in hun boek Amerikaans onderzoek aan waarin 95 mannelijke en 156 vrouwelijke studenten werd gevraagd om foto’s van werkplekken van faculteitsmedewerkers te beoordelen. Rommelige bureaus leidden daarbij tot sterke negatieve beoordelingen over de indruk die ze hadden van de persoon die bij de werkplek hoorde. Planten en muurposters gaven dan weer een goed gevoel over de kennis en vaardigheden van de persoon.
Slordig is onconventioneel
“Hoe netter een werkplek, hoe meer anderen je zien als ambitieus, intelligent en ijverig. Dat je collega’s dat denken, geeft je zelfrespect een boost en verhoogt je motivatie”, aldus Marie Kondo.
Daartegenover staan onderzoekers van de universiteit van Minnesota die aangeven dat een slordig bureau vaak een sterke indicator is van creativiteit. Hoofdonderzoeker Kathleen Vohs beweerde dat ongeordende werkplekken mensen lijken te inspireren om zich los te maken van normen en regels in het bedrijf. Dat kan weer nieuwe, originele inzichten opleveren. En dat terwijl geordende omgevingen daarentegen conventionaliteit aanmoedigen. Marie Kondo ontkent niet dat een rommelig bureau je creatiever kán maken. Maar, tegelijkertijd vraagt ze zich in haar boek ook af of het iemand ook productiever of gelukkiger maakt.
Lichtend voorbeeld
Ben jij ook zo’n pietje precies met veel aandacht voor orde op de werkplek? Dan erger je je misschien aan collega’s die het op hun werkplek allemaal wat lijken te laten hangen.”Je kunt anderen niet forceren om op te ruimen, maar je kunt ze wel inspireren door te delen wat jij hebt bereikt door je spullen te organiseren. Laat je werkplek zien of laat weten hoeveel productiever je bent geworden door op te ruimen. Je kunt ook een opruimdag voorstellen op kantoor, zodat iedereen de kans krijgt om een nette werkplek te creëren”, besluit Marie Condo. Wees zelf het lichtende voorbeeld dus. En misschien volgen andere collega’s dan wel in jouw slipstream.
Pascal Dewulf