Summer slump: wat is dat? En hoe overwin je het?

Ook last van de summer slump op de werkplek? De summer wat? Jawel, de summer slump. Wat is dat en hoe kom je erover heen? Dat vertellen wij jou graag.

De zomervakantie vertaalt zich op de werkplek vaak in een gezapiger tempo en een vermindering in productiviteit en betrokkenheid. Daar heb je ‘m: de summer slump. In milde gevallen ben je minder gemotiveerd. In extreme situaties val je gewoon stil of sterker nog: raak je bepaalde professionele vaardigheden kwijt. Reden te meer om op de werkplek manieren te vinden om energiek en betrokken te blijven. Ook tijdens het zomerreces.

Schwung

Een trefzekere manier om er ook tijdens de zomervakantie de nodige schwung in te houden op de werkplek is door voor jezelf (of via je baas) duidelijke objectieven te stellen. Dat betekent meetbare dingen vastleggen waar je naartoe kan werken. Dat in tegenstelling tot vage doelstellingen die je alleen maar laten rond lummelen. Moraal van het verhaal: “Wanneer je niet weet waar je naartoe gaat dan zal elke weg je daar wel brengen.” Niet onze woorden, wel die van de Engelse schrijver Lewis Carroll.

Professionele hartstocht

Het vuur brandende houden doe je ook door de passie aan te wakkeren. Neen, geen romantische passie. Wel professionele hartstocht. De zomervakantie is dan ook het perfecte moment om je op dat project te storten waar je hart al heel het jaar sneller gaat van slaan. Maar, waar je eigenlijk nooit de tijd hebt kunnen voor vinden. Die is er nu wel. Althans wanneer je baas dat uiteraard ook goed vindt. Of neem misschien even de tijd om wat knelpunten die je doorheen het jaar niet wist te ontwarren aan te pakken. Je optimaliseert zo niet enkel jouw (de) workflow. Ook creëer je zo nieuwe kansen voor jezelf en voor je collega’s. Ben je met vakantie? Dan kan het soms ook wel eens helpen om even weg te dromen over die optimalisatie op de werkplek. En hoe je die dan zou aanpakken. Vakanties zijn uiteraard niet bedacht om te werken. Toch kunnen ook relaxte momenten onder de zon heel wat nieuwe inspiratie brengen.

Zonnig terras

Tijdens de zomervakantie kan je het uiteraard ook over een hele andere boeg gooien. Dan hebben we het over bijscholing, omscholing of creatieve brainstormsessies met je collega’s (die niet met vakantie zijn). Het moet niet gezegd dat dit de ideale manier is om je vaardigheden aan te scherpen, maar ook je zelfvertrouwen op te krikken en je werkmoraal hoog te houden. En waarom niet eens met de bende van kantoor een stapje in de wereld zetten? Dat moet niets geks zijn. Gewoon samen even lunchen op een zonnig terras of een drankje nuttigen na de werkdag. Je collega’s buiten de kantoormuren leren kennen, kan ongelooflijk verfrissend zijn. Letterlijk en figuurlijk.

Kopje onder

Wat je ook doet, laat jezelf niet kopje onder gaan door het werk van alledag tijdens de zomer. Zorg ervoor dat je nuttige dingen doet, maar wel dingen die je energie geven. Wanneer iedereen vanaf september weer in de werkroutine zit, moet je er immers weer helemaal vol energie tegenaan.

Pascal Dewulf