Sneller werken? Met deze tips lukt het!

Soms mag het allemaal wat sneller gaan. Heb jij ook dat goede voornemen om je minder te laten afleiden? Wanneer je sneller werkt, is er misschien wel iets meer tijd om eens bij te praten met je collega’s of bij thuiswerk een powernap te doen. Klinkt aantrekkelijk toch?

1. Plan je taken

De eerste tip klinkt misschien evident, maar is dat niet voor veel werknemers. Bedenk bij het afsluiten van je werkdag wat je de volgende dag zal doen en maak een lijstje in volgorde van belangrijkheid. Maak een realistisch lijstje want niets zo frustrerends dan een lijstje dat niet afgewerkt raakt. Noteer je taken in een (digitale) notitieboek of zet die als reminders in je agenda. Op die manier behoud je het overzicht én je focus.

2. Ga voor een proper bureau

Probeer zoveel mogelijk aan een proper bureau te werken zodat je niet voortdurend afgeleid wordt. Heb je nog wat lectuur liggen? Leg die dan mooi op een hoopje in de plaats van verspreid. Ook lege glazen, papieren die in de prullenmand horen en een teveel aan pennen ruim je op voor je begint aan je werkdag. Of nog beter: wanneer je de werkdag beëindigt. Zo kun je er de volgende dag direct invliegen.

3. Timemanagement

Schat vooraf in hoeveel tijd je wil en moet besteden aan een taak. Is dat best veel, maak dan een planning waarbij je die grote taak in blokken verdeelt. Op die manier vermijd je dat je je volledig verliest in een taak en er te veel tijd aan spendeert.

4. Baas over je eigen mailbox

Een veel voorkomende fout: de maibox staat de hele dag open en geeft ook nog eens meldingen. Wanneer een mailtje binnenloopt, wordt dit onmiddellijk beantwoord. Op die manier ben je slaaf van je mailbox. Maar vooral: zo word je voortdurend uit je productieve flow gehaald.

5. Geen uitstelgedrag

Doe als eerste de taak waar je echt geen zin in hebt. Anders loop je het risico deze steeds uit te stellen en uiteindelijk te moeten doen op een moment dat het echt niet past. Bovendien blijft de onafgewerkte taak toch steeds in je achterhoofd draaien. Afwerken en hoofd leeg! Wat een heerlijk gevoel.

6. Beloon jezelf

Heb je een lastige taak op het programma staan? Denk dan aan een beloning voor jezelf als je deze tot een goed einde hebt gebracht. Dat kan gaan over een korte wandeling, een telefoontje met een vriendin, het lezen van een interessant interview.Mieke Vercruijsse