Start het nieuwe jaar met een social media detox: uitstekend voor je mentale welzijn

Een nieuw jaar, een nieuw begin: met een social media detox bijvoorbeeld. Eindeloos scrollen op je smartphone? Doelloos zitten swipen op je Facebook-muur of je TikTok For You-feed? Het nieuwe jaar is alvast een perfect moment om daar komaf mee te maken. Dat doe je zo.

Toegegeven: sociale media zijn best inspirerend. Je leert nieuwe dingen bij, blijft op de hoogte van het reilen en zeilen van je familie en vrienden en nog zoveel meer. Je moet daarin echter niet doorschieten. En wel op zo een manier dat je iedere dag makkelijk een paar uur ziet wegtikken terwijl je je socialemediahonger stilt. Het lijkt een moeilijke zaak, maar je zal zien: van zodra je je socialemediaconsumptie op een dieet plaatst, ga je je gelijk heel wat comfortabeler voelen. Het lijkt alsof je weer meer controle over je leven terugkrijgt. Maar er is meer. Wanneer je dagelijks je socialmediakanalen doorploegt, krijg je vaak een vertekend beeld van de werkelijkheid. Het is een venster op de wereld, waar echt vaak een filter overheen zit. Zo worden die sociale media een persoonlijk kijkgaatje waardoor je naar een (vaak fictieve) werkelijkheid tuurt. En je je uiteindelijk miserabel kan gaan voelen. Een sociale media detox is dan de oplossing.

Op de rem

Zeg dus aan het begin van 2024 resoluut ‘neen’ tegen overdreven veel sociale media. Een social media detox noemen ze zoiets. Van zodra je op de rem gaat, merk je ook dat je leven en werkdag er drastisch anders zullen uitzien. Je bent weer bij de les, je bent alerter en hebt meer focus. En je bent productiever. De constante afleiding van het gebliep van je smartphone kan je niet langer deren. Wel even doorzetten. Een verslaving, daar kom je immers niet zomaar vanaf. Jazeker, het is een beetje een verslaving. Je kan immers moeilijk zonder, toch? Raar maar waar: je zal weer dichter bij je vrienden, familie en collega’s staan dan voordien. En je zal doorgaans minder gestresseerd voor de dag komen en beter slapen.

Weg met die handel

Hoe je dat dan doet? Verwijder (misschien voor tijdje) alle socialemedia-apps van je telefoon. Klinkt drastisch, maar het is de enige manier om je social media detox goed in te zetten. Apps die je gebruikt om direct te communiceren zoals WhatsApp of Messenger kan je wel op je smartphone laten. Zet jezelf echter ook met die apps op een dieet. Stel een maximumaantal keren per dag in dat je je berichten checkt. Voor privédoeleinden wel te verstaan. Het kan immers zijn dat WhatsApp bijvoorbeeld op je werkplek wordt gebruikt om met je collega’s te communiceren.

Socialemediaradar

Je kan uiteraard niet zomaar van de socialemediaradar verdwijnen. Breng je inner circle op de hoogte: dat zijn je familie en je beste vrienden. Je kan natuurlijk ook al je FB/Insta/Tiktok-vrienden een kort berichtje sturen. Dat bepaal jezelf. Hoe ze jou dan wel bereiken? Via WhatsApp, Messenger, telefoon of sms. Klinktoldskool, maar dat is het niet. Je zal zien dat je hierdoor, merkwaardig genoeg, ook weer meer rechtstreeks contact met hen zal krijgen. Geen paniek dus wanneer je (als wat het maar voor een tijdje) verdwijnt van de socialemediaradar.

Niet voor eeuwig

En dan komt het moment dat je er moet aan beginnen. Het moet niet voor eeuwig, maar leg jezelf wel een doel op. Hou het minstens een maand vol. Alleen dan kan je voor jezelf inschatten hoe belangrijk die sociale media al dan niet voor jou zijn. Denk daarbij ook na over het feit dat alle socialemediakanalen gemaakt zijn om jou voortdurend online te houden. En of dat wel zo goed voor je is. Je zal merken dat de wereld (en die van jou) ook zonder sociale media perfect verder draait. Ben je door je detoxperiode heen? En wil je je socialmedia-apps opnieuw installeren op je telefoon? Dat kan, maar zorg er wel voor dat je niet opnieuw in je oude gedrag hervalt. Maak op voorhand een aantal afspraken met jezelf: maximaal 3 tot 4 keer per dag je socials checken, je telefoon ’s nachts in slaapstand en een dagelijkse tijdslimiet.

Pascal Dewulf

Bron: VDAB.be