Goede voornemens op de werkplek: zo houd je ze wel vol

Een nieuw jaar, daar horen traditiegetrouw ook goede voornemens bij. De kunst is echter om die goede voornemens tot werkelijkheid te maken. Dat doe je zo.

Aan het begin van 2024 zal je vast en zeker een lijstje hebben met goede voornemens. Misschien wil je minder stress, wat meer vrije tijd of een optimalere work-lifebalans. Het probleem met die goede voornemens? Ze zijn nogal vaag. Om ze vol te houden, moet je ze dus concreter maken.

“Maak er een behapbaar brokje van”, adviseert Carien Karsten, die als psychotherapeut gespecialiseerd is in stress en burn-outs. “Een betere werk-privébalans is nogal een breed begrip. Zeg in plaats daarvan bijvoorbeeld: “Ik stop voortaan elke dag om 17 uur met werken.” Zo’n kleine stap maakt het voornemen haalbaarder en heeft daarnaast allerlei gunstige bijeffecten, bijvoorbeeld dat je leert prioriteiten te stellen. Als je écht om 17 uur weg wil, ben je genoodzaakt ’s ochtends vroeg met de belangrijkste taken te beginnen, in plaats van eerst een halfuur je mail te checken. De taken die aan het eind van de dag nog openstaan, kunnen dan als het goed is wachten tot de volgende dag.”

Op tijd aan de slag

“De meeste goede voornemens op het werk houden verband met je privéleven”, gaat Karsten verder. “Is je voornemen bijvoorbeeld elke ochtend op tijd beginnen, dan moet je vaak ook de gewoonten thuis aanpassen. Tot laat met schermen bezig zijn of een of meerdere glazen alcohol drinken en vervolgens laat in bed belanden, helpt bijvoorbeeld niet.” Voorts adviseert Karsten om klein te beginnen. Wil je toch dat glaasje wijn als beloning aan het einde van de werkdag, doe het dan met een flesje van 25 cl. Zo kom je niet in verleiding om gelijk een hele fles wijn van 75 cl leeg te drinken. De fles is dan toch immers opengemaakt. ‘En ze kan dan beter leeg’, denkt een mens dan al snel. Ben je met twee, doe dan een fles van een halve liter. Maar, maak er ook weer geen gewoonte van om dagelijks te drinken. Bottom line: wees matig met alles wat je op het vlak van goede voornemens wil realiseren. Zo blijft het behapbaar.

2 à 3 maanden

Volgens het boek Good habits, bad habits van de Amerikaanse psycholoog Wendy Wood duurt het trouwens twee tot drie maanden voordat een nieuwe, eenvoudige gewoonte helemaal in je systeem zit. Je gaat dus wel even moeten doorbijten eer dat goede voornemen door je lichaam en geest zijn geassimileerd. Wat vriendelijker zijn voor je collega’s, meer tijd maken voor familie en vrienden, aan het netwerken gaan, een nieuwe vaardigheid aanleren of gezonder gaan leven door wat meer te sporten bijvoorbeeld. Wat je ook doet: bijt dus even door om je grijze massa om te turnen. Gegarandeerd dat die goede voornemens dit jaar niet zullen sneuvelen.

Pascal Dewulf

Bron: intermediair.nl