7 goede voornemens om je werk in 2024 nog leuker (en productiever) te maken

Je goede voornemens op de werkplek in kaart aan het brengen? Met deze 7 goede voornemens geef je alvast een stevige boost aan je carrière in 2024.

Zet je barometer op ‘positief’

Zelfde collega’s, ander jaar. Misschien niet altijd een even leuke bende om mee samen te werken. Troost je, het is overal wat. Het is gewoon zaak om jouw kijk op het professionele leven uit te balanceren. Laat je minder vaak uit je lood slaan en geloof rotsvast in jouw immer positieve natuur.

Zeg eens wat vaker ‘neen’

Lijkt ietwat negatief, maar dat is het niet. Wel integendeel. Door je grenzen duidelijk af te bakenen, kan je bij je collega’s doorgaans op meer respect rekenen. Wees echter subtiel. Zeg daarom niet droogweg altijd ‘neen’. Voeg er af en toe ook eens aan toe: “Het lukt me niet vandaag. Misschien ergens later deze week?”

Durf knopen door te hakken

Zit je vast in een job zonder perspectief? Krijg je de sfeer maar niet goed in het team, wat je ook doet? Bekruipt je dagelijks een gevoel van ongemak en/of angst wanneer je nog maar aan je werk denkt? Wees in 2024 dan misschien wat doortastender om allerlei situaties op de werkplek te remediëren. En indien je job je echt niet meer bevalt? Zoek dan misschien resoluter naar alternatieven. Dat moet niet per se een nieuwe job zijn. Ook een andere job binnen jouw bedrijf behoort immers toe de mogelijkheden.

Stel niet langer uit

Werd je to-dolijstje in 2023 soms wel eens te lang omdat je sommige dingen, die je niet per se leuk vond, uitstelde? Wees dan in 2024 een stuk doortastender en zweer op je communiezieltje dat je to-dolijstje dit jaar niet langer dan 5 à 6 items zal worden.

Zet jezelf wat meer op de voorgrond

Je hoeft echt niet (te) bescheiden te zijn over je prestaties op de werkplek. Maak van 2024 dan ook wat meer het jaar waarin je jezelf af en toe op een (professionele) pedestal plaatst. Opscheppen hoeft niet, jouw prestaties wat meer zichtbaar maken daarentegen wel. De tijd dat je carrière maakte door enkel heel hard je best te doen, is helaas voorbij. Vandaag moet je een stukje aan marketing van jezelf doen. Klinkt vreemd, maar is het echt niet hoor.

Maak wat meer tijd voor je collega’s

Je collega’s zijn niet enkel je collega’s. Het zijn bovenal mensen net zoals jij die bij tijd en wijle wat extra aandacht weten te appreciëren. Dat kan met een babbel, een kopje koffie of een onverwacht schouderklopje. Dat maakt ook in 2024 een wereld van verschil.

Leer bij

Jezelf professioneel verbeteren, ook in 2024, doe je door extra opleidingen te volgen. Misschien kan je je ook aansluiten bij een vakvereniging of, waarom niet, met je collega’s een aantal workshops doen om het kennisniveau van het team wat op te krikken.  

Pascal Dewulf