6 vooroordelen waar je tijdens je sollicitatie mee te maken kan krijgen (en hoe je daarmee om gaat)
28/11/2023
Je kan er niet omheen: wanneer je solliciteert, zal je worden beoordeeld. Dat gaat vaak onbewust. Aan de andere kant van de tafel zit immers een mens. Onaanvaardbaar wordt het wanneer dat gebeurt op basis van leeftijd, herkomst, arbeidshandicap of fysieke kenmerken. Dit kan je eraan doen.
1. Je bent te oud
Dit is een van de vaakst voorkomende vooroordelen waarmee sollicitanten te maken krijgen. Maak duidelijk dat je over bakken ervaring beschikt, even productief bent als om het even welke andere leeftijdsgroep en bovendien over een grotere flexibiliteit beschikt. Op latere leeftijd heb je immers geen kinderen meer van de crèche af te halen of moet je ook niet meer eindeloos zitten klussen aan je huis. Alhoewel dat laatste wel een hobby is van de gemiddelde Vlaming. Dat is dan weer een ander verhaal.
2. Je bent te jong
Het is ook altijd wat. Zit je net niet in de ideale middenmoot, dan ben je er vaak ook aan voor de moeite. Laat je niet in een hoekje drummen en speel elke vorm van vaktechnische ervaring uit die je je maar kan bedenken. Hoe kort of klein die ervaring ook moge zijn.
3. Er worden vragen gesteld over je herkomst
Vaak zijn die vragen subtiel zoals: ‘Je hebt een vreemde familienaam?’ of ‘Van waar ben je nu juist afkomstig?’ Op dat soort momenten moet je kordaat zijn en duidelijk aangeven dat dit niet ter zake doet. En je vooral de focus wil leggen op je vaktechnische kennis en je attitude. Blijven er rare vragen komen? Pareer ze dan vriendelijk, maar geef aan dat je dat niet meer apprecieert tijdens het verdere verloop van het gesprek.
4. Er wordt geïnformeerd naar je handicap
Voor alle duidelijkheid, dit is not done. Sterker nog: het is discriminerend. Wimpel die vraag dan ook duidelijk af en geef aan dat de man/vrouw aan de andere kant van de tafel over de schreef gaat. Nuanceer: mogelijk vindt de rekruteerder jou wel degelijk een geschikte kandidaat, maar probeert hij/zij te faciliteren hoe jij op de werkvloer productief en comfortabel kan meedraaien. Als dat de bedoeling is, dan zal je dat ook wel horen tijdens het gesprek.
5. De rekruteerder wil weten of je kinderen hebt
Als je wil, mag je daarop antwoorden. Maar enkel wanneer je dat zelf wenst of het fijn vindt om het over je kinderen te hebben. Je bent echter niet verplicht om hierover iets te melden aan de rekruteerder.
6. Informeren naar je hobby’s
Er was een tijd dat mensen dit standaard op hun cv zetten. Vandaag gebeurt dat niet meer zo vaak. En is het zelfs niet meer gebruikelijk dat een rekruteerder je die vraag stelt. Een beetje hetzelfde als met de vraag ‘Heb je kinderen?’. Wil je er iets over kwijt? Helemaal prima. Het is echter geen must om er iets over te vertellen.
Pascal Dewulf