Zo kan je reageren op deze ongepaste sollicitatievragen
04/09/2023
Je doet vast en zeker heel hard je best om tijdens een sollicitatiegesprek te schitteren. Toch moet je op dat vlak ook niet eindeloos flexen. Als er ongepaste sollicitatievragen komen bijvoorbeeld. Op deze manier trek je alvast een denkbeeldige lijn in het zand bij 6 eerder tactloze sollicitatievragen.
Ongepaste vragen tijdens een sollicitatiegesprek? Jazeker, die zijn er. Denk bijvoorbeeld aan vragen over jouw religieuze- of levensovertuiging, jouw politieke voorkeuren, je seksuele geaardheid, jouw kinderwens, vragen met betrekking tot jouw gezondheid en dies meer. Dat zijn het soort van vragen die niet gepast zijn tijdens een sollicitatiegesprek. Sterker nog: ze zijn in principe zelfs niet toegelaten. Geen nood, met een diplomatiek antwoord kan je de goede flow van het gesprek perfect in stand houden en tegelijkertijd toch je grenzen duidelijk afbakenen.
Hoe zit het met je gezondheid?
Wanneer je toekomstige baas er tracht achter te komen of je bij jouw vorige werkgever wel wat ziektedagen hebt opgenomen, dan mag je dat gerust pareren. Wanneer er echt een medische keuring nodig zou zijn omdat je solliciteert voor een specifiek beroep, dan kan dat enkel mits jouw voorafgaande en uitdrukkelijke toestemming. Daarnaast hoef je eigenlijk op geen enkele vraag gerelateerd aan jouw gezondheid te reageren. Geef op dat moment dan ook gewoon aan dat je die vraag niet opportuun vindt met betrekking tot de job en stuur het gesprek resoluut in een andere richting.
Hoe sta je in je geloof?
Informeren naar jouw geloofsovertuiging is een basis van discriminatoir gedrag. Ondertussen is er op dat vlak echter al heel wat sensibilisering gebeurd bij werkgevers. De kans dat je zo’n vraag nog krijgt voorgeschoteld, is dan ook vrij klein. Van jouw kant mag je echter wel informeren naar specifieke religieuze facetten op de werkvloer, zoals bijvoorbeeld de aanwezigheid van een gebedsruimte.
Ben je zwanger of van plan om het te worden?
Jouw kinderwens behoort tot jouw privésfeer. Dat doet tijdens een sollicitatiegesprek dan ook helemaal niet ter zake. Je hoeft hier bijgevolg niet op te antwoorden. Pijnlijke stiltes zijn aan de andere kant echter ook niet wenselijk. Je wil het sollicitatiegesprek immers positief aansturen. Ben je al zwanger, maar is dat nog niet zichtbaar? Dan ben je ook niet verplicht om hierover iets te melden. Om het ijs te breken aan het begin van een sollicitatiegesprek kan je het uiteraard zelf wel even over je kids hebben. Als je dat graag wil uiteraard. Het is echter helemaal aan jezelf om dat te bepalen.
Wat is jouw huidige gezinssituatie?
Misschien heb je een hecht gezin, misschien ben je tussen relaties in of heb je ervoor gekozen om bewust single te zijn. Mogelijk leef je al jaren heel gelukkig samen met jouw schildpad die iedere dag in het terrarium op jou wacht. Voor jou is het de perfecte huisgenoot die je elke dag weer blij maakt. Met andere woorden: een familie kan heel veel vormen aannemen. Je mag daar wat over meedelen, maar dat moet niet. Een kort antwoord kan zijn: ‘Helemaal goed. Ik voel me gelukkig. En ik heb daardoor tonnen energie voor mijn job.’ Dat antwoord is eigenlijk al een subtiel signaal richting je toekomstige baas dat je het er verder niet wil over hebben.
Jouw naam lijkt niet echt van hier. Van waar ben je oorspronkelijk afkomstig?
Jouw afkomst is irrelevant tijdens een sollicitatiegesprek. Ook de afkomst van je familie doet helemaal niet ter zake. Je nationaliteit mag dan ook nooit een reden zijn om je al dan niet aan te werven. Ben je trots op je afkomst? Dan mag je daar uiteraard altijd wat over vertellen, maar dan wel enkel omdat je dat zelf uitdrukkelijk wil.
Hou oud ben jij eigenlijk?
Je bent op geen enkele manier informatie over je leeftijd verschuldigd aan jouw toekomstige baas. Ook op je cv hoef je daarvan absoluut geen melding te maken. Mogelijk probeert je toekomstige baas wel een en ander af te leiden uit je opleidingsniveau. Sollicitanten zijn immers geneigd om de jaren waarin ze afstudeerden of bijvoorbeeld bijkomende getuigschriften haalden, te vermelden. Je moet echter helemaal geen data op je cv vermelden.
Pascal Dewulf
Meer tips vind je op een van onze Jobvillages. Data en locaties: http://www.jobvillage.be