Waarom je binnenkort op meer plaatsen als flexi-jobber aan de slag kan

Je overweegt om naast je vaste job ook via een flexi-job aan de slag te gaan. Wanneer kan je dat precies doen en in welke sectoren kan je daarbij aan de slag? Wat verandert er op dat vlak binnenkort?

Enkele voorwaarden

Om aan de slag te kunnen gaan als flexi-jobber moet je gepensioneerd zijn of als werknemer minstens 4/5 elders werken. Bij de werkgever waar je nu al minstens 4/5 werkt kan je dus niet bijkomend via een flexi-job aan het werk. Er zijn geen grenzen aan het aantal uren dat je als flexi-jobber mag presteren, tenzij het gaat om een gepensioneerde van minder dan 65 jaar.

De werkgever die je een flexi-job wil geven, moet met jou twee overeenkomsten afsluiten. Vooreerst moet je daarmee een raamovereenkomst afsluiten voor de aanvang van de eerste tewerkstelling. Daarnaast moet je telkens als de werkgever je wil tewerkstellen daarmee ook een flexi-jobarbeidsovereenkomst afsluiten.

Niet in alle sectoren

Hou er rekening mee dat flexi-jobs lang niet in alle sectoren toegelaten zijn. Werkgevers in de horeca of de detailhandel (waaronder bakkers, slagers, grootwarenhuizen, ketens, buurtsupermarkten, kappers…) mogen gebruik maken van flexi-jobs.  Sinds 1 januari 2023 is de lijst uitgebreid met de sectoren sport, exploitatie van bioscoopzalen, podiumkunsten en muziek (geen artistieke functies) en de zorgsector.

Volgens het begrotingsakkoord zouden er volgend jaar 12 sectoren bijkomen waarin flexi-jobs toegelaten zijn.  Het gaat daarbij onder andere om land- en tuinbouwbedrijven, de voedingsnijverheid, verhuisondernemingen, vastgoedmakelaars en dies meer.

Gunstige voorwaarden

Weet dat je als flexi-jobber geen werknemersbijdragen voor de sociale zekerheid moet betalen op het loon dat je krijgt. Je betaalt daarop al evenmin belastingen. Voor jou als flexi-jobber is het brutoloon dus gelijk aan het nettoloon. Je komt door dit extra werken ook niet in een hogere belastingschaal terecht. Je werkgever moet je overigens een minimumloon betalen. Dat bedraagt 11,81 euro per uur, flexi-vakantiegeld inbegrepen. In sommige sectoren is het minimumloon hoger of moet de werkgever ook nog extra premies betalen bij weekendwerk.

Jan Roodhooft, advocaat