De 5 belangrijkste arbeidsmarkttrends voor 2024

Benieuwd welke arbeidsmarkttrends in 2024 ook hun weg zullen vinden naar jouw werkplek?

Dan zetten wij ze graag voor jou op een rijtje.

Flexibiliteit

Daar is ie weer. Een oude bekende. Moet je je nog meer in een dubbele, professionele plooi gaan leggen in 2024? Niet per se. Die flexibiliteit slaat vooral ook de op professionele stijl die jij wil hanteren. Dat betekent dat je in 2024 ook duidelijk wil maken hoe jij de perfecte work-life balans ziet. En daarom op zoek gaat naar flexibele(re) manieren om daar invulling aan te geven. Hybride werken is nu meer dan ooit ingeburgerd, aangejaagd door technologische vooruitgang en de behoefte aan flexibiliteit. Dat vinden werknemers in 2024 dan ook minstens even belangrijk.

Digitalisering en techniek voorop

Je voelt het alsmaar meer, ook in het bedrijfsleven en op de werkplek. Automatisering en digitalisering steken steeds meer de kop op. Een goede zaak trouwens. Dat betekent echter ook dat je mee moet zijn met de dingen. Het is niet de bedoeling dat jij in die optiek achter de techniek moet aanhollen. Digitalisering en automatisering zijn er vooral om jou te ondersteunen op de werkplek. Kan je er op een efficiënte en productieve manier gebruik van maken, dan zit je helemaal goed.

Digitaal en internationaal

Je zal het ook wel al doorhebben dat de fysieke locatie vanwaar je werkt eigenlijk alsmaar minder belangrijk wordt. Althans wanneer je actief bent in de kenniseconomie. Je kan dus perfect in het buitenland vertoeven en tegelijkertijd hier voor je baas in België aan de slag zijn. De zogenaamde digitale nomaden zijn dan ook steeds meer in opmars. De arbeidsmarkt wordt zo grensoverschrijdend en wereldwijd. Dat betekent dat ook steeds meer mensen dit soort van flexibiliteit gaan eisen van hun werkgever. Ook is het in die context echter zo dat je baas steeds vaker op zoek gaat naar medewerkers met internationale ervaring en vaardigheden om zich aan te passen aan de veranderende marktdynamiek.

Meerdere jobs

Het aantal flexi-jobbers is in 2023 met bijna de helft (45 procent) gestegen. Dat blijkt uit cijfers van hr-specialisten SD Worx en Liantis. Dat betekent dus ook dat steeds meer mensen meerdere jobs hebben. Je kan immers enkel maar een flexi-job doen, wanneer je al minstens 4/5 werkt voor één of meerdere andere werkgevers. Halverwege 2023 waren er dat al ruim 120.000.

Meerwaarde is essentieel

Vandaag willen we niet langer gewoon werken. We willen vooral werk met een meerwaarde. Werk dat iets toevoegt aan de maatschappij en helpt op weg naar een betere wereld. Klinkt een beetje melig. Toch gaat vooral de jongere generatie ook in 2024 steeds vaker op zoek naar die meerwaarde in hun job. Zie het als het verlengstuk van de zingeving die ze professioneel zoeken. Meer dan ooit vinden jonge starters dat erg belangrijk.

Pascal Dewulf