Ziek thuis, maar je baas gelooft je niet. Wat nu? 

Daar zit je dan thuis. Je voelt je belabberd en kan nauwelijks van je plaats. Hopelijk is het morgen wat beter. Of misschien ben je wel voor langere tijd uit. In tussentijd is er je baas. En die gelooft er geen snars van. Wat nu? Je baas kan een controlearts sturen.

Laten we je eerst en vooral geruststellen: wanneer je ziek bent dan is het niet aan je baas om hierover een oordeel te vellen. Hij/zij is immers niet medisch geschoold en als dat dan toch zou zijn, dan nog heeft hij/zij geen autoriteit over jou om een medisch oordeel te vellen.

Niet aan je baas

Vanaf het moment dat je een geldig ziektebriefje kan voorleggen, is het met andere woorden niet aan je baas om vast stellen of jij al dan niet ziek bent. Je baas mag dat ziektebriefje bovendien ook niet weigeren. Een ziektebriefje is tenslotte een geldig document. Blijft je baas toch overtuigd vasthouden aan zijn/haar grote gelijk, dan zit er maar één ding op: een controlearts inschakelen. Die komt zich dan bij jou ter plaatse vergewissen over je gezondheidstoestand. Het moet niet gezegd dat op deze manier de relatie tussen jou en je baas er niet bepaald zal op verbeteren.

Uitkijken geblazen

Wanneer je baas toch doorzet, waar kan hij/zij zich dan op beroepen? Wel, je kan tijdens je ziekteperiode wel degelijk worden ontslagen. Echter niet door je ziekte. Je baas mag immers niet discrimineren op basis van jouw gezondheidstoestand. Indien hij/zij dat toch doet en dat bovendien gebruikt als motivatie voor je ontslag, dan kan je een schadevergoeding eisen wegens discriminatie. Daarmee is de kous echter niet af. Je baas kan je wel degelijk ontslaan tijdens je ziekteperiode. Zo kan het zijn dat je voorafgaand aan je ziekte erg zwak presteerde op de werkplek of zelfs ernstige beroepsfouten maakte. Dan kan een ontslag wel. Je baas stuurt je op dat moment immers niet de laan uit omdat je ziek bent. Wel omdat je niet meer naar behoren functioneert. En dat is doorgaans wel een van de argumenten die je in je arbeidsovereenkomst kan terugvinden. Het blijft dus uitkijken geblazen.

In nauwe schoentjes

Ook kan je baas je ontslaan wanneer je erg vaak voor korte periodes ziek bent. En je doorgaans daar laattijdig van verwittigt. Het argument dat dan immers speelt, is dat je door je regelmatige ziekteperiodes de goede werking van het bedrijf in het gedrang brengt. Ook dat moet je baas echter kunnen aantonen door jouw aantal ziektedagen naast het gemiddeld aantal ziektedagen van de andere medewerkers in het bedrijf te leggen. Zit daar een serieuze afwijking op, dan kom je in nauwe schoentjes. Laat het echter niet zover komen en communiceer open, helder en vooral tijdig over je ziekte. Ben je een waardevolle medewerker, dan zal je baas daar zeker alle begrip voor hebben. Alles begint met een goede verstandhouding. En respect voor mekaar. En dat gaat in twee richtingen, toch?

Pascal Dewulf