Moet je onmiddellijk terug aan het werk na een skiongeval?

Je hebt ongelooflijk hard uitgekeken naar je skivakantie en dan is het zover. Terwijl je naar beneden zoeft, kom je plots echter onzacht in aanraking met een andere, iets te enthousiaste skifanaat. Gevolg: schrammen en builen, een verstuiking of erger nog: een beenbreuk. Wat nu met je werk?

Op je donder
Om het even heel simpel voor te stellen: ga je tijdens een afdaling op de zwarte piste stevig op je donder dan gelden de gewone regels van arbeidsongeschiktheid. Je moet je met andere woorden de vraag stellen of je in staat bent om je normale activiteiten op het werk opnieuw te hernemen na je vakantie. Heb je wat builen en blauwe plekken dan zal dat geen probleem vormen. Heb je echter een stevige verstuiking of zelfs beenbreuk opgelopen dan liggen de kaarten anders. Uiteraard moet je die arbeidsongeschiktheid dan laten vaststellen door je huisarts.

Lastige bazen
Ziezo, daarmee is de kous dan af. Toch? Niet altijd. Je hebt namelijk ook lastige bazen die zo hun twijfels kunnen hebben met betrekking tot die werkonbekwaamheid van jou. Indien dat zo is dan kan je je doorgaans verwachten aan een controlearts die door jouw werkgever wordt afgevaardigd om jouw gezondheidstoestand vast te stellen. Niet bepaald prettig maar goed: die dingen bestaan nu eenmaal. Indien jij een attest hebt van je huisarts en de controlearts een andere mening is toegedaan dan zal een geneesheer aangesteld door de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg uitkomst bieden. Zijn beslissing zal dan finaal zijn en alle partijen dienen zich daaraan te houden.

Bedrijfsuitstapje
Of je recht hebt op loon of vervangingsinkomen tijdens je arbeidsongeschiktheid als gevolg van een skiongeval zal afhangen onder welke hoedanigheid je van de skipiste naar beneden zoefde. Indien je onderuit ging tijdens een sportcompetitie- of manifestatie waarvoor de organisator toegangsgeld ontving en/of jij een vergoeding kreeg dan ben je eraan voor de moeite. Breek je daarentegen tijdens een bedrijfsuitstapje een been op de skipiste dan gaat het in principe om een arbeidsongeval. In de praktijk durven verzekeringsinstanties echter nog al eens moeilijk te doen hierover.

Pascal Dewulf