Mag je gaan sporten als je ziek thuis bent van het werk?

Je bent ziek en kan daardoor niet gaan werken. Mag je in dat geval tijdens je periode van arbeidsongeschiktheid bijvoorbeeld gaan sporten? Kan je werkgever, mocht hij dat zien, je ontslaan om een dringende reden?

Werkgevers appreciëren het vaak niet dat een werknemer die ziek is op het werk intussen elders aan de slag gaat of bijvoorbeeld gaat sporten of deelneemt aan een of andere manifestatie. Zij menen nu eenmaal dat dit haaks staat op je zogenaamde arbeidsongeschiktheid.

Wettelijke regels

Het is niet omdat je arbeidsongeschikt bent op het werk dat je intussen sowieso niet zou mogen sporten of deelnemen aan een of andere manifestatie. Je mag strikt gezien tijdens een periode van arbeidsongeschiktheid zelfs elders werken. Men gaat er nu eenmaal van uit dat het niet is omdat je arbeidsongeschikt bent voor je job, je ook ongeschikt bent om een andere job te doen of bijvoorbeeld te gaan sporten.

Er zijn uitzonderingen

Op die regel bestaan er wel een aantal uitzonderingen. Meer bepaald mag je de andere activiteit toch niet doen als die riskeert je genezingsproces in het gedrang te brengen of je arbeidsongeschiktheid te verergeren. Je kan aan je behandelend arts vragen wat zijn standpunt daarover is. Elders tijdens je arbeidsongeschiktheid eenzelfde activiteit gaan doen dan diegene die je op je normale werk hebt is al eveneens uit den boze.

Wat kan je werkgever doen?

Je werkgever zou, als hij je elders bezig ziet, vooreerst een controlearts kunnen sturen. Wanneer blijkt dat je niet arbeidsongeschikt bent kan hij weigeren om je gewaarborgd loon te betalen. In extreme gevallen zou je werkgever je ook kunnen ontslaan om een dringende reden.

Hou er overigens rekening mee dat zelfs als je niets kan worden verweten door te sporten of elders te werken je werkgever dat misschien wel eens in het achterhoofd kan houden wat bijvoorbeeld zou kunnen meespelen bij beslissingen over een latere promotie.

Jan Roodhooft, advocaat