Dit moet je voortaan doen als je ziek wordt tijdens je vakantie

Als je ziek wordt tijdens je vakantie kan je vanaf dit jaar de dagen ziekte ‘later’ opnieuw opnemen. Hiervoor moet je wel een aantal spelregels naleven. Maar waar moet je dan precies mee rekening houden?

Even schetsen

Als je ziek wordt tijdens je vakantie, moet je werkgever voortaan de betreffende dagen vakantie waarop je ziek was omzetten naar dagen ziekte en je voor die dagen een gewaarborgd loon uitbetalen.  Je dagen vakantie (die worden omgezet in ziektedagen) kan je dan later opnemen. Dat geldt trouwens ongeacht waar je je vakantie doorbrengt en dus ook als dat in het buitenland is. Weet wel dat de wettelijke regels strikt gezien enkel gelden voor je dagen wettelijke vakantie (en dus niet noodzakelijk voor extralegaal verlof dat je zou hebben).

Voorwaarden

Om die omzetting van vakantiedagen in ziektedagen te kunnen vragen moet je wel een aantal voorwaarden naleven. Zo moet je je werkgever vooreerst op de hoogte brengen van je ziekte. Daarnaast moet je aan je werkgever binnen de twee werkdagen (tenzij anders bepaald in een cao of arbeidsreglement) een geneeskundig getuigschrift bezorgen. In gevallen van overmacht moet je het ziekteattest aan je werkgever overmaken binnen een redelijke termijn. Op dat ziekteattest moet de vermoedelijke duur van de ziekte en of je je verblijfplaats mag verlaten worden vermeld. Doe je in het buitenland een beroep op een arts kijk dan zeker of deze zaken ook vermeld worden.

Los van het ziektebriefje moet je je werkgever ook dadelijk verwittigen van je verblijfsadres als dat niet jouw thuisadres is (bijvoorbeeld het adres van het vakantiehuisje dat je huurt en waar je verblijft). Meld tevens dat je de vakantiedagen waarop je ziek was wenst over te dragen naar een later moment.

Wanneer opnemen

Je mag de dagen vakantie niet noodzakelijk aansluitend aan je vakantie opnemen. De dagen waarop je de dagen ziekte later alsnog als vakantie kan opnemen, moeten nu eenmaal vastgelegd worden in akkoord tussen jou en je werkgever.

Jan Roodhooft, advocaat