Afschaffing ziektebriefje voor één dag: nog nooit waren zoveel werknemers frequent ziek
21/05/2024
Waar het ziektebriefje (voor één dag) werd afgeschaft, steeg het aantal afwezigheden wegens ziekte voor één dag drie keer sterker dan waar het ziektebriefje (voor één dag) niet werd afgeschaft. Dat blijkt uit een onderzoek van hr-specialist Securex.
Even een dagje ziek. Vooral na het weekend is het een veelgehoorde mededeling op de werkplek. Het lijkt onschuldig en aanvaardbaar, maar toch is er meer aan de hand. Door de afschaffing van het ziektebriefje voor één dag is het aantal afwezigheden voor één dag wegens ziekte immers substantieel gestegen.
Vooral in grote(re) bedrijven
De afwezigheden voor één dag in grote bedrijven in België zijn vorig jaar met bijna de helft (44,2%) gestegen na de afschaffing van het ziektebriefje voor één dag. In bedrijven met minder dan 50 werknemers was er een significant lagere stijging van 15%. Dat blijkt uit een analyse van partner in tewerkstelling en ondernemerschap Securex. Waar het ziektebriefje werd afgeschaft, stegen de afwezigheden voor één dag bijna drie keer zo sterk als waar het ziektebriefje niet werd afgeschaft.
Significant effect
De analyse van Securex toont aan dat de nieuwe regelgeving een significant effect heeft gehad op de werkvloer. Vooral het frequente absenteïsme, of het percentage werknemers met drie of meer ziektemeldingen in één jaar, kreeg een boost. Het percentage werknemers met frequent absenteïsme lag significant hoger (+2,2%) in 2023 dan in 2022, terwijl het algemene percentage werknemers met afwezigheidsdagen significant lager lag (-3,3%). Nog nooit waren echter zoveel werknemers frequent door ziekte afwezig van het werk (16,01%).
Frequent absenteïsme
De afschaffing van het ziektebriefje leidde tot een significante toename van frequent absenteïsme in bedrijven met meer dan 50 werknemers. Daar steeg het percentage werknemers dat zich drie keer of meer ziek meldde in één jaar tijd met 5,74%. In bedrijven met minder dan 50 werknemers is er een omgekeerde beweging. Daar was er een significante daling van 3,88%.
De cijfers van het onderzoek zijn gebaseerd op gegevens geregistreerd door werkgevers. Ze gelden voor een gemiddelde werknemer in ondernemingen tot 1.000 werknemers in de Belgische privésector. De steekproef telde 23.688 werkgevers en 197.477 werknemers. De werknemers in de steekproef hebben een contract van minstens 30 dagen waarvan minimaal één dag in de bestudeerde periode.
Pascal Dewulf
Bron: securex.be