Zo vermijd je de griep

De griep heerst in ons land. Waarschijnlijk kreeg u al te maken met extra werk omdat één of meerdere van uw collega’s ziek zijn. Griep ten alle koste vermijden kan enkel door een griepvaccinatie, maar u kan wel het één en ander doen om de griepmicroben zeker niet aan te moedigen.

1. Bacteriën worden doorgegeven door direct contact: handen schudden, kussen,… Vermijd dus een dikke ‘welkom terug’ knuffel voor de collega die net een week thuis zat met de griep. Was ook regelmatig je handen met water en zeep. Probeer zo weinig mogelijk met je handen aan je ogen of je mond te komen.

2. Ook voorwerpen als computermuizen, toetsenborden, deurklinken, tafels,… kan je beter regelmatig schoonmaken als er al enkele griepgevallen bekend zijn binnen het bedrijf. Voorwerpen vormen, samen met lichamelijk contact, de grootste overdragers van bacteriën.

3. Verlucht ruimtes waar veel mensen verzamelen regelmatig. Denk aan de cafetaria, bureaus waar meerdere mensen samenwerken, kleedruimtes,…

4. Waak over je gezondheid. Eet gezond, beweeg voldoende en vermijd stress. Ook roken kan een slechte invloed hebben op je weerstand. Haal regelmatig een frisse neus en overweeg eventueel een vitaminekuur. Zorg ervoor dat je voldoende slaap krijgt.

5. Vraag je directe omgeving om de handen voor de mond te houden bij het hoesten of niezen en verkies papieren zakdoekjes boven stoffen exemplaren. Zo kunnen ziektekiemen minder makkelijk overgedragen worden.

6. Word je toch ziek? Blijf dan zeker thuis tot je weer helemaal beter bent. Te vroeg weer aan het werk gaat kan resulteren in een terugval en zorgen dat je nog langer thuis zal moeten blijven.

7. Als je ziek bent, vermijd je best bezoekjes aan mensen met een zwakkere gezondheid. Jonge kinderen of bejaarden lopen een groter risico om aangestoken te worden.

Wil je liever helemaal niet ziek worden, vraag dan aan je huisarts raad omtrent de griepvaccinatie. Dat is de enige manier om een griepje te vermijden.

Eveline Janssens

Bron: www.cm.be, www.gezondheid.be, www.klasse.be