Ziek: moet je baas altijd een doktersbriefje krijgen?

Oké, je voelt je helemaal niet lekker vandaag. Je wil het liefst zo diep mogelijk onder je hoofdkussen wegkruipen ver weg van de wereld. Onmogelijk, want het eerste wat je hoort te doen wanneer je ziek bent, is je baas inlichten.

Bij ziekte hoor je je werkgever onmiddellijk te verwittigen. Ben je te ziek, laat dan bijvoorbeeld je partner bellen maar zorg ervoor dat je liefst ’s morgens en zeker de dag zelf je werkgever op de hoogte brengt. De wet zegt niet uitdrukkelijk hoe dat moet gebeuren: het kan telefonisch, via een collega, via een familielid, enz.

Binnen de 2 werkdagen

Bij de meeste bedrijven moet je je arbeidsongeschiktheid bewijzen via een getuigschrift van de dokter. Als de werkgever zelf geen enkele termijn heeft vastgelegd, bedraagt de termijn waarin je dat getuigschrift aan je werkgever moet overhandigen twee werkdagen vanaf het begin van de ongeschiktheid of het verzoek van de werkgever voor een getuigschrift. Dat getuigschrift moet zeker ook de duur van je arbeidsongeschiktheid vermelden en of je al dan niet je huis mag verlaten. Voor een griepje waarbij je er maximum een aantal dagen tussenuit bent, is het in de praktijk gebruikelijk dat je je getuigschrift van arbeidsongeschiktheid aflevert wanneer je terug aan het werk gaat.

Niet altijd verplicht

Opgelet: een getuigschrift van arbeidsongeschiktheid is niet altijd verplicht. Alles hangt af van hetgeen is vastgelegd door je werkgever in het arbeidsreglement, arbeidsovereenkomst of collectieve arbeidsovereenkomst.

Ontslag is mogelijk!

Staat daarin niets vermeld over het aanleveren van een attest van arbeidsongeschiktheid dan is er in principe geen verplichting. Hoor je dat wel te doen, hou je dan aan hetgeen is voorgeschreven, anders heeft je werkgever in principe het recht jouw gewaarborgd inkomen niet te betalen. Sterker nog: er zijn zelfs gevallen bekend waarbij de werknemer werd ontslagen omdat hij of zij het attest voor arbeidsongeschiktheid niet tijdig had ingeleverd.

Pascal Dewulf

Vind een job in de buurt van