Kan je werkgever je verplichten om je te laten vaccineren tegen griep?

Dat een de griepprik interessant is kon je hier al lezen, maar kan je werkgever je wel verplichten om zo’n griepspuit te laten zetten? Mag hij de kosten van deze vaccinatie op zich nemen?

Het is weer de periode van het jaar dat gesproken wordt over het laten vaccineren tegen griep. Zelf ben je daar niet dadelijk een voorstander van. Alleen dringt je werkgever dit jaar wel heel erg aan dat iedereen in het bedrijf zich laat vaccineren. Hij wil immers vermijden dat er zoals vorig jaar heel wat werknemers een week ziek thuis waren door griep.

Verplichten kan niet

Het uitgangspunt is alvast dat je werkgever je sowieso niet kan verplichten om je te laten vaccineren tegen griep. Je blijft dus volledig vrij in je keuze om al dan niet een griepprik te laten zetten. Zelfs als je werkgever een rondschrijven zou sturen waarin staat dat je je moet laten vaccineren, ben je dus helemaal niet verplicht om daarop in te gaan.

Je werkgever kan je dan ook niet sanctioneren als je het vaccin niet laat toedienen. Hoewel hij dat ‘officieel’ niet kan, bestaat uiteraard altijd het risico dat je weigering bij je werkgever blijft ‘hangen’ en een gegeven vormt dat later meespeelt in zijn beoordeling als er bijvoorbeeld een promotie ter sprake zou komen.

Stimuleren kan wel

Je werkgever mag je daarentegen wel proberen te stimuleren om je te laten vaccineren. Zo kan hij bijvoorbeeld allerhande informatie over de voordelen van een griepspuit laten verspreiden. Sommige bedrijven gaan zelfs nog verder en geven een halve dag vakantie voor wie zich inderdaad laat vaccineren.

Wie betaalt?

Je werkgever zou ook de kosten van de vaccinatie op zich kunnen nemen. Zo zou hij de griepprik gratis kunnen aanbieden aan zijn personeel. Het voordeel dat je hierdoor krijgt (de gratis vaccinatie) wordt niet als loon beschouwd door de RSZ en ook de fiscus beschouwt het als een niet-belastbaar sociaal voordeel.

Jan Roodhooft, advocaat