Herfstblues? Zo slaan de eerste ziektekiemen jou over

Ah, de herfst: vallende bladeren, mooie wandelingen, … maar ook lopende neuzen en de eerste griepaanvallen. Geen zin in stapels werk inhalen na een weekje griep? Streekpersoneel geeft tips om immuun te blijven tegen de eerste ziektekiemen.

1. Vitaminekuur

Start, preventief, met een vitaminekuur om je weerstand een duwtje in de rug te geven. Een supplement met multivitaminen voorziet je van alle elementen die je sterken tegen de aanval van ziektekiemen.

2. Hygiëne

Let op met handhygiëne en was regelmatig je handen om bacteriën te snel af te zijn. Ook deurklinken, knoppen van drankautomaten en computermuizen bevatten veel microben. Een busje desinfecterende handgel in je werktas kan ook helpen.

3. Vaccin

Al gedacht aan een griepvaccin? Tussen half oktober en half november is de ideale periode om je te laten inenten en de winter door te komen zonder een ernstige griepaanval.

4. Contact

Vermijd, indien mogelijk, te veel contact met zieke personen. Snotterende klanten, een niezende treinreiziger of een collega met een berg zakdoeken op haar bureau? Bewaar wat afstand.

5. Gezond

Leef zo gezond mogelijk. Ga te voet of met de fiets naar het werk, of haal tijdens je middagpauze een frisse neus. Eet voldoende groenten en fruit als tussendoortje of als lunch. Beweeg, drink veel water, en zorg dat je voldoende slaapt.

6. Eerste tekenen

Voel je een verkoudheid opkomen? Wacht niet te lang met het behandelen hiervan. Informeer bij je huisarts of apotheker wat kan helpen om de eerste symptomen te bekampen en zet liters thee. Zo vermijd je dat je verkoudheid omslaat in een regelrechte griep.

7. Ziek?

Ben je ziek, blijf dan thuis en ga je collega’s niet besmetten. Het kan zijn dat die vergadering levensbelangrijk is, maar met 39 graden koorts zal je weinig productief zijn en steek je je collega’s of je klanten waarschijnlijk aan.

Streekpersoneel wenst je een immune en gezonde herfst toe!

Eveline Janssens