De griepprik: daarom laat je hem zetten

Daar komt het mailtje, je kan op het werk intekenen om je te laten vaccineren tegen de griep. Alles over de griepspuit en de voordelen voor jou en je collega’s.

Waarom?

Je laat je vaccineren om zelf niet ziek te worden, maar ook om je omgeving te sparen. Zo vermijd je dat je collega’s jouw ziektekiemen overkrijgen. Kantoren en werkplekken zijn omgevingen waar mensen dicht op elkaar zitten. Het virus wordt doorgegeven via hoesten, niezen en zelfs praten. Ook voorwerpen en handen kunnen drager zijn van het virus.

Wanneer?

Je mikt voor je vaccinatie best op de periode tussen half oktober tot half november. Laat je het vaccin op het werk toedienen, dan zal het bedrijf dit automatisch in deze periode inplannen.

Jaarlijks?

Het vaccin is werkzaam gedurende één winter. Jaarlijks bepaalt de Wereldgezondheidsorganisatie hoe het vaccin samengesteld wordt, op basis van de voorspelling welke grieptypes het meest zullen circuleren. Een jaarlijkse herhaling is dus noodzakelijk.

Neveneffecten?

Je zal niet ziek worden door het zetten van de spuit. De plek waar je het vaccin kreeg, kan wat rood worden of irritatie vertonen. Het duurt twee weken voordat je lichaam alle nodige afweerstoffen heeft aangemaakt, vanaf dan ben je beschermd.

Terugbetaling?

Indien je de griepspuit op het werk laat zetten, betaalt je werkgever meestal de kosten van het vaccin. Laat je het vaccin bij je huisdokter zetten, dan betaalt de mutualiteit een deel van het remgeld terug.

Nooit meer ziek?

Ja maar, je hebt de griepspuit laten zetten en nu lig je toch met koorts te rillen in bed. En net nu je projectweek start. De griepspuit is geen garantie dat je niet ziek wordt, maar vermindert de kans op griep drastisch, namelijk met 70 tot 90%. Je kan pech hebben en geveld worden door één van de minder courante griepsoorten die circuleren.

Herstel

Heb je de prik laten zetten en word je toch ziek, weet dan dat je sneller herstelt en minder kans loopt dat je griepje escaleert richting een longontsteking.

Eveline Janssens

Bronnen: www.laatjevaccineren.be, ?www.mensura.be