5 dingen die ook jij als bijberoep kan doen en waarvan je later eventueel je broodwinning kan maken

Het is ondertussen voldoende herhaald: jobzekerheid is niet meer van deze tijd. Daarom doe je er goed aan altijd meerdere ijzers in het vuur te hebben, onder de vorm van één of meerdere bijbaantjes die niet alleen een centje kunnen opleveren, maar ook een opstapje kunnen zijn naar het ondernemerschap en het uitbouwen van een bestaan als full-time freelancer of als leider van je eigen bedrijf. Het Amerikaanse zakenmagazine Forbes zette enkele mogelijkheden om snel met een dergelijk bijbaantje te beginnen op een rijtje.

Lesgever op afstand

Ben je goed in talen, wiskunde, chemie, biologie of een ander vak? Dan kan je inspelen op de toenemende vraag van ouders die hun kinderen in de humaniora zien worstelen met die vakken. Ben je heel goed in Engels, dan kan je bovendien via Skype het lesgeven in Engels wereldwijd aanbieden. In landen als Singapore, Hongkong, China en de Verenigde Arabische Emiraten zijn er genoeg potentiële klanten die daar minstens 20 of 25 euro per uur willen voor betalen.

Datingconsultant

Als je weet hoe Tinder en andere datingsates werken dan kan je het toenemende aantal mensen dat van die onlinesites gebruik maakt om een partner te vinden gaan adviseren met coaching over hoe ze hun profiel met aansprekende foto’s en leuke teksten op de beste manier aanmaken om het meest kans te maken op een match.

Reisadviseur

Als je al een stukje van de wereld hebt gezien en van vele steden weet waar de toeristenvallen liggen en hoe je die moet ontwijken, dan kan je je kennis te gelde maken. Mensen hebben niet altijd tijd om de goedkoopste vluchten uit te zoeken of vooraf uit te vinden wat ze op hun bestemming niet mogen missen en wat ze mogen overslaan. Je kan voor hen zelfs een volledige vakantie-agenda aanmaken of gewoon een tiental euro aanrekenen voor het antwoord op de vragen die ze over hun bestemming stellen.

Microbrouwer

De microbrouwerijen schieten als paddensteolen uit de grond. Als je over een groot netwerk van vrienden beschikt, kan je, als je passie hebt voor bier, ook zelf een eigen biertje brouwen. Je vindt ongetwijfeld in je netwerk en mogelijk bij een lokaal dorpscafé genoeg afnemers om je investering dubbel en dik terug te verdienen.

Powerpointspecialist

Er zijn volgens Forbes verrassend veel zakenmensen en universiteitsstudenten die het opmaken van een mooie Powerpointpresentatie met sprekende beelden, filmpjes en grafieken maar al te graag willen uitbesteden en daar ook goed voor willen betalen.

Geert Degrande