Bedrijfsleren: opstap naar een uitdagende job

Werkzoekenden die noodgedwongen op zoek moeten naar een nieuwe job, kunnen hun uitkering combineren met bedrijfsleren. Het is een korte opleiding in het bedrijf dat je de kans biedt om snel te ontdekken of een nieuwe job je ligt. Een ideale gelegenheid om je bij te scholen in een van de vele knelpuntberoepen op onze Vlaamse arbeidsmarkt.

Eén week

Tino ging op zoek naar een job dichter bij huis en kwam terecht in een grafisch bedrijf. Dankzij het bedrijfsleren, krijgt hij in één week de kans om zijn nieuwe beroep te leren kennen en kan hij, samen met zijn werkgever, beslissen over een vervolgopleiding.

Uitkering

Ben je ingeschreven als niet-werkende werkzoekende bij VDAB, dan kan je bij een werkgever of uitzendkantoor zo’n korte opleiding met stage volgen. Je kunt zelf kiezen of je zo’n formule van bedrijfsleren ziet zitten. De stage duurt maximum 5 dagen of je kunt ze verdelen over tien halve dagen. Je behoudt tijdens de opleiding je uitkering, maar krijgt nog geen loon uitbetaald.

Proeven

Tino ging de uitdaging aan. “Ik kan hier een week proberen of deze job in de grafische sector mij aanspreekt. Ik heb geen voorkennis nodig. Ik word volledig opgeleid door de mensen die hier al werken.” Bedrijfsleren biedt je de mogelijkheid om een specifieke opleiding of een knelpuntberoep te leren in een werkomgeving. Een mooi voordeel, omdat je niet alleen de kans krijgt om van een beroep te proeven, maar meteen ook het bedrijf en de werksfeer van nabij leert kennen.

“Deze stage biedt me de kans op een job dicht bij huis en ik krijg er een opleiding van ervaren bedrijfsmensen bovenop”, vertelt Tino. “Ik ben heel blij met mijn keuze.”