Jij bent de baas?

Moet je als werkgever als eerste aan je bureau zitten en als laatste het licht uitdoen? Kan je in de kantine gezellig bij je mensen zitten en meebabbelen over de Provence met je smos kaas? Of bewaar je afstand? Hoe ben je bereikbaar, zonder autoriteit te verliezen? Dit en nog meer tips.

Balans

Als werkgever is het belangrijk een goede balans te vinden tussen professionele afstand en menselijkheid. Altijd met je deur dicht aan je bureau zitten en enkel in cijfers tegen je werknemers praten, helpt niet. Anderzijds verlies je snel autoriteit als je met je das op je hoofd of je rok opgetrokken tot onder je billen op een tafel staat te dansen bij de kerstborrel.

Persoonlijk

Laat merken dat je een mens van vlees en bloed bent. Je hebt goede en slechte dagen, net als je werknemers. Leef mee met geboortes, sterfgevallen en huwelijken. Gaat je team na het halen van de deadline van jullie project iets drinken aan het einde van de presentatie? Ga dan zeker mee, maar steeds als baas. Je bent een aanspreekpunt en werknemers kunnen bij je terecht, maar je draagt steeds je uniform als werkgever. Dus die das blijft om de hals en je rok op kniehoogte.

Afstand

Maar hoe bewaar je afstand en, belangrijker, behoud je je autoriteit terwijl je toch empathie toont? Lichaamstaal is een belangrijke factor. Ga je werknemers niet op de schouder kloppen, kussen of knuffelen. Formele gesprekken rond evaluaties, bonussen,… voer je ook steeds in een formele setting. Laat voelen dat je de baas bent: er is ruimte voor , maar er dient gewerkt te worden en jij moet leiding kunnen geven.

Ethische code

Hou je te allen tijde aan de ethische code: blijf neutraal op politiek, cultureel en religieus vlak. Roddel niet, trek niemand voor. Ga je elk jaar naar de winterbarbecue van Zegra en nooit naar de jogging voor het goede doel van Stefan? Dan krijg je problemen. Werk aan je integriteit als baas: zorg dat je mensen je kunnen vertrouwen.

Conclusie? Je kan gerust op café met je team, maar laat je baas-uniform nooit thuis. Jij weet dat jij de leiding hebt, en jouw team ziet het.

Eveline Janssens