8 tips om een digitaal leider te worden

(foto Securex)

Digitalisering kan echter ook opportuniteiten bieden aan leiders die hun rol duurzaam willen vervullen. Sociale media maken alles transparant, mond-tot-mondreclame wordt erdoor versterkt. Dankzij participatie kan je jouw stem als leider versterken waardoor je meer mensen bereikt.

Je aanwezigheid op sociale media maakt je kwetsbaarder, maar versterkt ook jouw online geloofwaardigheid, op voorwaarde dat je dezelfde persoon bent als in de gewone wereld. Ook deze tips helpen je groeien als digitaal leider:

1. Wees nieuwsgierig en experimenteer

Kijk wat andere media dan LinkedIn, Facebook en Twitter voor jouw organisatie kunnen betekenen.

2. Stimuleer anderen

Geef mensen toegang tot sociale media tijdens de werkuren. Sociale media zijn ook bronnen van productiviteit: netwerken, research, marketing en sales. Vertrouw je medewerkers en ontgin de mogelijkheden.

3. Focus op leiderschap

Leiderschap kan niet gedigitaliseerd worden: menselijk contact blijft belangrijk. Leg de focus op het leiderschap en minder op het digitale. Het digitale ondersteunt en versterkt jouw leiderschap. Ga bewust om met aanwezigheid en beslissingen waar en wanneer je er moet zijn.

4. Deel en creëer inhoud

Creëer en deel zelf inhoud zonder er onmiddellijk iets voor terug te willen krijgen. Met bloggen kan je een persoonlijke visie delen, het geeft je meer reliëf en je lost het probleem op dat je niet overal bij iedereen op hetzelfde moment aanwezig kan zijn.

5. Inter-reageer

Als je aanwezig bent op sociale media moet je ook reageren en interageren. Spreek mensen aan en reageer als ze je contacteren.

6. Link het digitale met het echte leven

Zorg ervoor dat jouw digitale aanwezigheid leidt tot ontmoetingen in het echte leven. Bouw relaties op met hen.

7. Wees jezelf

Gebruik sociale media als een digitale extensie van jezelf. Maar vooral: luister, toon interesse, wees mild en rechtvaardig.

8. Inspireer vertrouwen

Toon je karakter op sociale media en je zal mensen inspireren en hen vertrouwen geven.

Kortom: jouw digitaal leiderschap loopt gelijk met je duurzaam leiderschap. Jouw aanwezigheid en de manier waarop je aanwezig bent is belangrijk. Wees daarom bescheiden, maak keuzes in jouw reacties en focus op wat belangrijk is.

Meer weten over duurzaam leiderschap?

Duurzaam leiderschap. Hoe leiden in een VUCA-wereldvoor leiders die op zoek zijn naar inspiratie om hun leiderschap vorm te geven. Benieuwd naar de ingrediënten om op een duurzame manier te leiden? Ontdek ze in dit inspirerende boek (uitgegeven bij die Keure, 29 euro).