5 manieren om je baas feedback te geven

Je baas feedback geven? Jawel, in een vooruitstrevend bedrijf is dat de normaalste zaak van de wereld. Iedereen kan leren en groeien, ook je baas. Maar goed, feedback geven aan je baas: hoe begin je daaraan?

Wees discreet

Je baas blijft je baas. Wees dus discreet wanneer je hem wat wil melden. Doe dat alvast niet waar heel het team bij is. Bazen zijn namelijk erg eigenzinnige wezens. Voor het team willen ze zich al snel profileren als… de baas. In de beslotenheid van hun kantoor zullen ze doorgaans echter een stuk inschikkelijker zijn.

Alleen de feiten

Heb je een eitje te pellen met je baas, hou het dan factueel. Laat je niet gaan in oeverloze overpeinzingen rond de emoties die je daarbij ervaart. Je kan terloops wel even vermelden dat je ontstemd bent over wat er is gebeurd of nog niet is gebeurd. Wees ook niet bevreesd om terloops een complimentje te geven. Dat verguldt de pil een beetje.

Hou het lichtvoetig

Wees kordaat maar niet te zwaar op de hand. Wijs je baas beheerst maar steeds met de glimlach op een aantal feiten waarbij jij je niet zo lekker voelt. Die lichtvoetigheid kan je ook creëren door het geheel niet te formeel te maken. Loop even losjes binnen bij je baas, bijvoorbeeld na de werkdag wanneer je weet dat alles wat rustiger is. Jij kent je baas het best en weet waarschijnlijk ook wanneer hij het meest inschikkelijk is voor een opbouwend gesprek.

Vermijd het kookpunt

Wacht niet tot het moment dat de situatie je zodanig irriteert dat het lijkt alsof de Vesuvius in jezelf gaat uitbarsten. Op dat moment kan je immers met niemand een zinvol gesprek voeren en al zeker niet met je baas. Krop dus geen dingen op en ga op tijd bij je baas langs voor een constructief gesprek. Over dat kookpunt gesproken: maak de zaak niet groter dan ze is.

Wees oplossingsgericht

Feedback geven is één ding, oplossingen aanbieden een ander. Geef dus niet zomaar kritiek. Wacht even op wat je baas te zeggen heeft (zo creëer je dialoog) en geef vervolgens ook een oplossing (zoals jij die ziet) voor het probleem dat zich voordoet. Speel daarbij altijd op de bal, nooit op de man. Val je baas dus niet persoonlijk aan. Dat sorteert doorgaans een averechts effect. Voor die oplossing moet je trouwens denken als een baas. Rode draad doorheen jouw betoog moet dan ook gericht zijn op productiviteit, efficiëntie, vernieuwing, te behalen objectieven,…

Pascal Dewulf