Zo begin je aan een buitenlandse carrière

Wil je het er jobsgewijs op wagen in het buitenland ? Dan moet je de volgende tips zeker in je achterhoofd houden.

Je gezinstoestand is erg belangrijk

Het mag duidelijk zijn dat de stap naar een buitenlandse carrière een stuk makkelijker is als single dan bijvoorbeeld als echtgenoot met partner en twee kinderen. Heb je een minder evidente gezinssituatie, denk dan eerst goed na voor je de beslissende stap zet.

Flexibiliteit moet één van je troeven zijn

Een ander land, andere gewoontes. Pas je dan ook zo goed als mogelijk aan die gewoontes aan. Het leren van de taal van het land waar je naartoe reist, is alvast een must. Uiteraard moet je die taal niet perfect beheersen, maar moet je je verbaal wel voldoende uit de slag kunnen trekken. Er zijn uiteraard uitzonderingen op de regel zoals bijvoorbeeld Dubai waar de voertaal in businesssferen doorgaans Engels is.

Zorg dat je in eigen land alles op orde hebt

Administratief komt er heel wat kijken bij een (tijdelijke) verhuis naar het buitenland. Zorg dan ook dat je alle ‘papierwerk’ (verzekeringen, energieleveringscontracten, huur, hypothecaire lening, …) voorafgaand op orde hebt eer je eropuit trekt.

Studeer in het buitenland

Geen betere start voor een buitenlandse carrière dan je studies doen in het buitenland. Studeer je in het buitenland dan bewijs je immers aan potentiële werkgevers dat je nieuwsgierig bent naar de wereld en je je in die context ook flexibel en leergierig kan opstellen.

Ga aan de slag bij een multinational

Geen betere springplank voor een internationale carrière dan werken bij een multinational in België. Nadat je je gedurende een aantal jaren hebt bewezen, kan je er immers vaak uitkijken naar leuke vacatures in buitenlands filialen.

Ga op avontuur

Ben je een echte avonturier, dan kan je ook de wereld afreizen en zo de lokale arbeidsmarkten leren kennen. Mogelijk vind je zo wel een job die je bevalt. Hou er wel rekening mee dat volgens het land waar je aan de slag wil, je over de nodige vergunningen, visa, verzekeringen, … dient te beschikken.

Pascal Dewulf