Tekst en uitleg: een workation, wat is dat?

Een workation is een combinatie van werk en, jawel, vakantie. Tijdens zo’n workation ga je op werkvakantie met andere professionals. Dat zijn mensen die, net zoals jij, al aan het werk zijn en zo’n workation helemaal zien zitten. Het zijn niet noodzakelijk jouw collega’s. Mogelijk wel gelijkgestemde zielen die tijdens hun vakantie werk willen koppelen aan kennisdeling en -uitwisseling.

Voel je het al kriebelen bij de gedachte aan zo een workation? Dan moet je misschien wel eerst even te rade bij jouw professionele zelve. Kan je er tijd voor maken en/of kan je je werkzaamheden voortzetten tijdens jouw workation? Ben je bovendien in staat om op een positieve en open manier kennis te delen met andere mensen die je zal ontmoeten? Wanneer je op die vragen een positief antwoord kan geven, ben je er klaar voor.

Boswandeling na de (werk)lunch

Een frisse duik voordat je inlogt op je laptop, een boswandeling na de (werk)lunch, een meeting in een boomhut of een gezellige vrijdagmiddagborrel op het strand om een productieve werkweek te vieren? Een workation brengt je even helemaal buiten jouw comfortzone en dat is goed voor je creativiteit en werkplezier. Met andere woorden: het scherpt jouw professionele appetijt aan.

Dicht bij huis

Ondertussen zijn er al heel wat organisaties die dit soort van workations aanbieden. Reisspecialist TUI bijvoorbeeld. Je kan er kiezen uit workation formules ‘Dicht bij huis’, ‘In de Zon’ of ‘In de sneeuw’. Met de geldende reisrestricties zal het voorlopig hoogstwaarschijnlijk bij de eerste keuze blijven. Dat zijn dan workations in vakantieparken in België of in Nederland. Maar goed, je snapt het plaatje. Indien we terug naar business as usual keren dan kan dat ook bijvoorbeeld Toscane, Kreta of Oostenrijk worden.

Mentaal welzijn

Volgens TUI bieden ze deze workations aan omdat ze aandacht willen hebben voor het mentale welzijn van de thuiswerkers. Tja, er zullen ook wel wat commerciële belangen mee gemoeid zijn. Het spreekwoordelijke gat in de markt. Dat soort dingen. Maar goed, op de workation-bestemmingen kan je alles vinden om te genieten maar ook om productief aan de slag te zijn. Snelle wifiverbindingen, professionele accommodatie, workshops en dies meer. Google naar ‘workation’ en zo kom je gelijk bij een ruim aanbod aan workation-aanbieders.

Pascal Dewulf