Waarom je altijd een banaan mee moet hebben op kantoor

Gaan met die banaan! Ook op kantoor. Een banaan kan je carrière immers een stevige boost geven. Dit is waarom.

Zit je te gniffelen wanneer je dit leest? Dat is helemaal prima. Lachen is immers gezond en maakt je een blij mens. Sterker nog: blije mensen zijn productieve(re) mensen. Je baas ziet het graag gebeuren. Er zijn echter nog andere redenen waarom je altijd een banaan zou moeten bij hebben op kantoor.

Gezondheidsbommetje

Laten we beginnen met een vraag: waarom is een banaan de favoriete snack van sporters? Het is een gezondheidsbommetje. Een gemiddelde banaan weegt 150 gram en bevat ongeveer 150 kcal. Sporters prefereren halfrijpe bananen omdat die weinig suiker bevatten en bijgevolg geen dikmakers zijn zoals vaak wordt beweerd. Het zetmeel dat in de vrucht zit, wordt bovendien maar deels door ons lichaam opgenomen. Een banaan bevat immers zogenaamd resistent zetmeel dat in ons lichaam haast niet wordt afgebroken (omdat het daar moeite mee heeft) en je lichaam bijgevolg terug afvoert via natuurlijke weg.

Lege benzinetank

Op kantoor doe je doorgaans niet aan sport. Waarom dan die banaan? Wel, omdat een banaan voor een lang verzadigingsgevoel zorgt doordat ze vezelrijk is. Niet voor niets zegt het spreekwoord: ‘Een hongerige buik heeft geen oren’. In de praktijk wil dat zeggen dat je met een hongergevoel minder geconcentreerd bent maar ook minder productief. Zie het een beetje als een wagen die zou moeten rijden met een lege benzinetank. Een banaan is dus een perfecte, discrete en vooral snelle oplossing om je weer van natuurlijke brandstof te voorzien. Je kan immers moeilijk om tien uur ’s morgens parmantig je lunch beginnen oppeuzelen. Een banaan eten aan je bureau is daarentegen wel sociaal aanvaard.

Feestje voor de grijze massa

Over die banaan gesproken: vooral de rijpere exemplaren bevatten veel glucose, dat is vruchtensuiker. Dat is een feestje voor de dopaminespiegel in je grijze massa. Heb je een gebrek aan glucose dan kan je volgens wetenschappers immers terechtkomen in een zogenaamde deal fatigue, vrij vertaald onderhandelingsmoeheid. Nefast tijdens bijvoorbeeld een verkoopgesprek of ook een belangrijke meeting of presentatie. Dat kan tot gevolg hebben dat we minder naar overeenstemming zoeken maar ook dat het risico op slechte besluiten drastisch toeneemt, althans wanneer we de Zweedse hoogleraar en onderhandelexpert Lars-Johan Åge mogen geloven.

Bananen

Ook is er onderzoeker Michael Green van de Britse Aston University die heeft onderzocht hoe voedsel ons gedrag beïnvloedt. Hij wijst erop dat circa 25 gram glucose in het bloed het ideale gehalte is om de hersenen optimaal te laten functioneren. Laat dat nu precies overeenkomen met de consumptie van één banaan. Voor je gelijk een tros bananen oppeuzelt op kantoor toch even nuanceren. ‘Als je weet dat je over tien minuten een belangrijke meeting hebt, is een banaan een prima idee, maar als je vandaag al weet dat je morgenvroeg een probleem moet bespreken met een collega, is het belangrijker om goed te slapen en te ontbijten’, aldus Lars-Johan Åge. Nog niet overtuigd ? Weet dan dat bananen niet enkel je mentale prestaties verbeteren, maar ook acht verschillende soorten vitamines bevatten die van groot belang zijn voor jouw zenuwstelsel. Bovendien zou kalium in een banaan goed zijn voor jouw bloeddruk en de aanwezigheid van tryptofaan helpen met de aanmaak van serotonine. Een instant geluksgevoel dus. Gaan met die banaan dus.

Pascal Dewulf

Bron: MT.be