Het grote werkonderzoek (deel 8): wat doen we tijdens de middagpauze?

Hoe doen we het vandaag de dag met z’n allen op de werkplek? HR-pecialist Randstad zocht het uit in samenwerking met onderzoeksbureau ICMA International. In een reeks van negen artikels brengen wij jou alvast de resultaten van dat onderzoek waarbij zowat tweeduizend mensen, actief in verschillende beroepscategorieën en leeftijdsgroepen, werden bevraagd. Een achtste item: wat doen we tijdens de middagpauze?

Het moet niet gezegd dat we veel belang hechten aan de middagpauze, dat blijkt nogmaals uit het onderzoek van HR-specialist Randstad en ICMA International. Een eerste vaststelling: vrouwen hechten duidelijk meer belang aan de middagpauze dan mannen. Ruim een op de drie werknemers (34%) heeft geen vaste middagpauze. De groep van werknemers die geen middagpauze neemt, bedraagt slechts 4%. Iets meer dan één op de vijf mensen heeft een vaste middagpauze volgens een controlesysteem zoals een prikklok. De grootste groep heeft eveneens een vaste middagpauze, maar zonder controle.

Erg gevarieerd

De hamvraag: wat doen we tijdens de middagpauze? Ruim vier op de vijf medewerkers (84%) gebruiken hun middagpauze voor het eten. Twee op de drie (61%) laden hun (lichamelijke) batterijen weer op terwijl 59% sociaal contact heeft met de collega’s. 35% gebruikt de middagpauze voor privémail, social media en telefoneren terwijl 22% de krant leest of boodschappen doet (18%). Zowat 11% kiest ervoor om door te werken terwijl 6% zijn tijd verspilt, wat dat dan ook moge zijn.

Mijlpaal

Ook blijkt uit het onderzoek dat iets meer dan de helft van alle werknemers (55%) iets extra doet tijdens lunch bij een verjaardag. Ook bij een mijlpaal in een carrière wordt er wat extra gedaan tijdens de lunch (37%). De vrijdagdrinks zijn dan wel weer een stukje getemperd ten opzichte van tien jaar geleden, van 43% naar 36%. Volgende keer de hekkensluiter van deze reeks: zijn we tolerant(er) naar kleding, tatoeages en piercings?

Pascal Dewulf