Gezonde voeding als wapen tegen ziekteverzuim (1)
10/01/2018
Twee op de drie werkgevers vindt aandacht voor gezondheid erg belangrijk om ziekteverzuim tegen te gaan en werknemers langer aan het werk te houden. Steeds vaker zien we gezonde snacks opduiken in kantoren en meer groenten in de kantine. Maar uiteraard kunnen we ook een gezonde lunch van thuis meenemen. We gingen ons oor te luister leggen bij voedingsdeskundige Hella Van Laer.
Mag ik het zo plat stellen: als ik gezond eet, presteer ik beter?
Gezonde voeding heeft een rechtstreekse link met het prestatievermogen, dat is zeker. Maar hier wil ik wel bij benadrukken dat gezond eten alleen niet voldoende is. Er zijn ook andere factoren die een grote impact hebben, zoals voldoende slapen en nu en dan een digitale detox doorvoeren. Een continue slaaptekort zorgt er immers voor dat de drang naar ongezonde voeding groter wordt. En dan geraak je al snel in een vicieuze cirkel.
Dus geen grote sandwich en frietjes meer in de lunchpauze?
Ik beweer niet dat dit nooit meer mag, maar het is wel zo dat wanneer je een gezonde hap eet tijdens de lunch, je een verschil zal voelen bijvoorbeeld in de hoeveelheid energie die je hebt in de namiddag. Het gaat eigenlijk over een gewoonteverandering. Mensen willen wel gezond eten en doen hun best buiten de werkuren, maar op het werk – waar ze nota bene de meeste van hun tijd doorbrengen tijdens de week – trekken ze die lijn vaak niet door.
Op het werk heb je minder impact op de ongezonde voeding om je heen die aantrekkelijk kan zijn…
Dat is het inderdaad. Als je bokalen drop op de bureaus tussen de werknemers zet, dan gaan de meesten er wel eens naar grijpen. Werknemers dienen toegang te hebben tot een aanbod gezonde voeding en idealiter daarbij ook nog eens gestimuleerd worden te kiezen voor die gezonde voeding.
En hoe kan er gestimuleerd worden?
Ten eerste moet gezonde voeding lekker zijn. Platgekookte warme groenten in de kantine, daar heeft niemand zin in. Als je met lange tanden gezond moet eten, hou je dat toch niet vol. Het moet aantrekkelijk gepresenteerd worden en lekker zijn. Stimuleren onder werknemers kan bijvoorbeeld door per maand een andere focus op gezonde voeding te leggen. Bijvoorbeeld: december is de maand van de gezonde snacks. Collega’s brengen gezonde snacks, zoals rauwe groentjes, mee van thuis en gaan hier onderling al snel over praten, elkaar nieuwsgierig maken en eventueel al eens recept ideetjes uitwisselen.
Mieke Vercruijsse/foto Luc Gordts
(Wordt vervolgd)