7 lunchtips van over de hele wereld

We zeiden het al, gooi die verlepte smos kaas uit het raam en ga voor een origineel lunchconcept. Streekpersoneel tipt 7 lunchgewoontes van over de hele wereld voor een lekkere middagpauze: de Bento Box uit Japan, de Tiffin Tins met lekker Indische gerechten of de Mason Salad Jar uit Europa.

1. Brown Paper Bag – Verenigde Staten

De traditionele Brown Paper Bag wordt gevuld met een sandwich, een stuk fruit en wat chips. Tegenwoordig bestaan er herbruikbare bruine zakken, om de impact op het milieu te verkleinen.

2. Bento Box – Japan

De Bento Box is een brooddoos met compartimenten. In elk compartiment zit een onderdeel van je lunch: rijst, gekookte groenten en vlees of vis (denk aan teriyaki kip, bijvoorbeeld). De Bento Box wordt in een Furoshiki gewikkeld, een soort doek dat je lunch warm houdt en kan dienen als placemat. In Korea gebruikt men een variant van de Bento Box, Dosirak genaamd.

3. Biandang – China

Chinezen eten hun lunch uit een Biandang, een piepschuimen bakje met een deksel en enkele compartimenten. Eieren, rijst, loempia’s en gestoomde groenten krijgen elk een plekje in de Biandang. Enkel nog even oefenen met die eetstokjes.

4. Mason Salad Jar – Europa

Ook op zoek naar een gezonde en lekkere lunch, met een kleine impact op het milieu? De Mason Salad Jar, geïnspireerd op oma’s inmaakpotten, is de oplossing. Je vult de pot met laagjes: pasta, groente, eventueel wat vlees, vis of noten, en een potje saus. Op het werk kan je de inhoud op een bord schikken, en geniet je van een lekkere frisse salade.

5. Mijnwerkers box – Canada

De mijnwerkersbox uit Canada blijft populair omwille van z’n retro look. Oorspronkelijk werd de koffer gebruikt om op te zitten tijdens de lunch, nu snellen hipsters met hun koffertje naar hun start-up.

6. Tiffin Tin – India

In India zie je werknemers naar het werk snellen met een stapeltje aluminium potjes. De Tiffin Tins bevatten traditioneel een chapati brood, curry, pikant vlees en groenten. Het brood gebruik je als bestek, om je lunch op te ‘scheppen’. In Thailand bestaat een gelijkaardig systeem, daar heet het een Pinto.

7. Uit het vuistje- Australië

Australiërs nemen amper tijd om te lunchen. Velen eten terwijl ze doorwerken, of nemen minder dan een halfuur pauze. Het moet snel gaan, en dus grijpen Australiërs snel naar een hamburger, worstenbroodje of sandwich uit het vuistje. Kan lekker zijn, maar opgepast voor de middagdip.

Smakelijk!

Eveline Janssens