5 redenen waarom snel je lunch verorberen je carrière kan schaden

Tijdens de lunch aan je scherm snel een sandwich achter de kiezen werken, kan je carrière schaden. Dit is waarom.

Het bevordert de teamspirit

Lunch is een perfect moment om even te ontspannen, lekker bij te praten met de collega’s en wie weet misschien nieuwe connecties te maken die jouw carrière ten goede komen. Ga je met je team lunchen dan bevordert dat ook de sfeer binnen het team. Je leert mekaar immers eveneens kennen buiten de werkplek. Onderzoek heeft uitgewezen dat collega’s die samen lunchen vaak hoger scoren op het vlak van samenwerken en groepsprestaties.

Het is slecht voor je gezondheid

Snel aan je computerscherm wat naar binnen werken op het middaguur is gewoon niet goed voor je lichaam. Je beweegt niet. Dat is fout. Het is al zo vaak gezegd dat je tijdens je lunch beter even tijd maakt om wat te bewegen. Al maak je maar een wandeling van een kwartiertje in de buitenlucht. Het zal gelijk een positief effect hebben op je lichaam. Ook is het zo dat wanneer je je lunch snel naar binnen werkt terwijl je nog aan de slag bent dat ervoor zorgt dat je geen tijd neemt om te genieten van je eten en vooral ook vergeet te kauwen. Dat gaat je maag extra belasten maar ook je spijsvertering in haar geheel.

Je eet meer dan goed voor je is

Wanneer je niet bewust eet, ga je doorgaans meer eten. Je hersenen geven doorgaans pas na een twintigtal minuten een signaal aan je maag dat het genoeg is. Wanneer je echter niet bewust eet, dan ga je al snel over die twintig minuten heen omdat je dat signaal negeert. Je bent je er immers niet van bewust.

Je kan er collega’s mee schofferen

De Belgische en Nederlandse attitude waarbij de lunch als iets wordt gezien dat snel moet gebeuren, stuit Fransen maar ook Spanjaarden en Italianen zeker tegen de borst. Ook in werksferen is het middagmaal er immers een heus ritueel waarvoor tijd wordt genomen. De Fransen lunchen doorgaans tussen twaalf en halftwee. De Spanjaarden doen er zelfs nog een wijntje bij. Gelijk wat anders dan een sapje of een glas melk. Werk je dus in een internationaal team, hou dan ook rekening met de lunchgebruiken van jouw collega’s.

Je netwerk boet erbij in

Je kent vast en zeker wel de uitspraak dat de belangrijkste dingen over het werk doorgaans worden besproken in de kantine of tijdens een restaurantje na een ochtendmeeting. Lunch is dan ook een ideaal moment om even aan tafel aan te schuiven en honderduit te praten over de dingen die zich in het bedrijf afspelen. Misschien krijg je door een gesprek tijdens je lunch misschien wel een interessante carrière-opportuniteit voorgeschoteld.

Pascal Dewulf