Zo test je of je bedrijf klaar is om mensen met een verstandelijke beperking aan te trekken

Gebaseerd op een studie in 26 bedrijven met een inclusief team en de publicatie van een White Paper, stellen Antwerp Management School en HEC Liège een scan voor waarmee werkgevers gratis kunnen nagaan in hoeverre hun bedrijf klaar is om mensen met een verstandelijke beperking aan te trekken.

Met de ID@Work test op www.inclusieophetwerk.be krijgen bedrijven een pak gerichte informatie over begeleiding en premies.

Door de ‘hunt for talent’ zullen bedrijven in de toekomst álle talenten moeten kunnen aanspreken en benutten. Een van de oplossingen is om mensen met een verstandelijke beperking naar het normaal economisch circuit te leiden. Daar werkt het project ID@Work aan. Werkgevers kunnen gratis testen in hoeverre hun organisatie klaar is voor de aanwerving van werknemers met een verstandelijke beperking. Deelname levert onmiddellijke feedback en een uitgebreide profielschets mét gericht advies en aanbevelingen op.

De test bestaat in het Nederlands en het Frans en zit ingebed in de sites: inclusieophetwerk.be en inclusionautravail.be. Ze bevatten naast de scan ook nuttige informatie, nieuws over het project en verhalen van enkele bedrijven die nu reeds werknemers met een verstandelijke handicap in dienst hebben.

De resultaten van de test zullen (o.a. en volledig anoniem) gebruikt worden om volgend jaar een coachingtraject voor werkgevers klaar te hebben. Dat gebeurt in samenspraak met ervaren partijen als Synerjob, Aviq en Fegob. Verder hebben Antwerp Management School en HEC Liège de ambitie om HR Master Classes te organiseren waarmee personeelsverantwoordelijken extra opleiding kunnen krijgen in functie van inclusief werk, in het bijzonder met werknemers met een verstandelijke beperking.