Zo houd je de weekstart interessant
18/12/2023
De weekstart is in heel wat bedrijven ondertussen vaste prak. De hamvraag: hoe hou je die interessant?
De weekstart is een moment waarop je met je team kort de tijd neemt om een aantal dingen af te stemmen. Vooral tijdens de coronapandemie heeft die weekstart in populariteit gewonnen. Ook binnen teams waar bijvoorbeeld volgens de SCRUM-methode wordt gewerkt. Zo’n weekstart is eigenlijk een moment waarop je als team kort de tijd neemt om samen af te stemmen waar je je die week zoal mee bezig zal houden. Meestal wordt daar een virtueel weekstartbord voor gebruikt. Daarop worden de te bespreken onderwerpen, maar ook de vooruitgang visueel inzichtelijk gemaakt voor iedereen. Zo’n weekstart verloopt dan doorgaans ook volgens een vast stramien. En daar schuilt nu net het gevaar dat het een routine wordt waar je liefst zo snel als mogelijk doorheen wil.
Verandering van decor
Om zo’n weekstart fris te houden, kan je misschien wekelijks al eens wisselen van moderator. Dat is diegene die de weekstart in goede banen leidt. Zo heeft iedereen in het team al eens de mogelijkheid om op die weekstart zijn of haar stempel te drukken. De grote lijnen van zo’n weekstart blijven uiteraard hetzelfde. Vaak zit het hem echter in de nuances wanneer je het boeiend wil houden. Een andere manier van presenteren, een ander perspectief of gewoon een andere stem om naar te luisteren doen vaak al wonderen. Er zijn heus geen grote ingrepen nodig om die weekstart weer de nodige schwung te geven. Gewoon een subtiele verandering van decor.
Doorbreek ‘wie doet wat’
Doorbreek ook eens het klassieke wie-doet-wat rondje. Stel in de plaats daarvan een aantal specifieke vragen die de groep bezig houden en probeer via een gerichte vraagstelling misschien ook de meer introverte teamleden eveneens voor het voetlicht te brengen. Of laat bij elke weekstart een teamlid een verbeter tip aanbrengen waarvan de haalbaarheid dan in teamverband verder wordt bekeken. Dat kan dan volgens een beurtrol. Zo kan iedereen op tijd en stond zijn/haar zegje doen.
Kies voor menselijk
Breng ook iets menselijks in de weekstart. Begin misschien met een rondje ‘Hoe zit iedereen erin deze week?’ Dat laat ook toe om teamleden te ondersteunen die het privé (of professioneel) misschien even moeilijk hebben. Ook daar kan het team dan actief in gaan ondersteunen gedurende de week. Uiteraard moeten ook alle werkobstakels even de revue passeren tijdens zo een weekstart. Waar loop je tegenaan? Van zodra dat is uitgesproken kan het team daar wederom in gaan bijspringen. Het kan immers niet de bedoeling zijn dat je alles in je eentje oplost. Daar dient zo’n weekstart nu net voor.
Pascal Dewulf