Word jij constant onderbroken in een meeting/presentatie? Met deze 7 stemtips maak je daar gelijk komaf mee

Zit je een straf statement te maken tijdens een meeting, schiet er gelijk weer een ander tussenin die ook per se zijn of haar mening moet verkondigen. Ook al was die niet gevraagd en was jij nog volop je punt aan het verduidelijken. Met deze 7 stemtips kan je dit soort van onderbrekingen alvast tot een minimum beperken.

Ga niet te hoog

Het is algemeen geweten dat stemmen die qua klankkleur in de lagere regionen zitten, doorgaans als aangenamer worden ervaren. Vaak ontstaat zo ook de perceptie van kundigheid van die persoon. Ook al is dat in de praktijk misschien niet zo. Een mens is een raar beestje. Uitkijken met je stem dus.

Neem je tijd

Ratel niet, maar neem je tijd om je punt te maken. Spreek beheerst, met niet al te veel pieken en dalen. Zo creëer je rust voor jezelf, maar ook voor je toehoorders.

Wees eveneens ontspannen wanneer je praat: straal daarbij een relaxte, maar kordate energie uit.

Let op je houding

Wanneer je aan het woord bent, recht dan je schouders en kijk je toehoorders recht in de ogen. Zo creëer je autoriteit en laat je zien dat je er staat. Ook tijdens onlinemeetings kan je dat. Kijk in plaats van naar je collega’s op het scherm in het oog van de camera van je computer.

Congruentie

In één zin: praat op een authentieke manier over iets waar je echt voor staat. Dat noemen ze dus congruentie. In concreto betekent het dat je stem, woordgebruik en lichaamstaal met mekaar in overeenstemming zijn. Zo zend je een duidelijk signaal uit dat je gelooft in wat je zegt en dat het de moeite is om naar jou te luisteren.

Articuleer goed en spreek voldoende luid

Zit je wat te murmelen en schuilt er daarbij bovendien onzekerheid in je stem? Dan kan je er donder op zeggen dat er eentje is die je betoog zal wegkapen. Spreek dus vastberaden en articuleer daarbij duidelijk. Leg ook klemtonen op woorden of woordgroepen die belangrijk zijn.

Jouw mening is evenveel waard als die van een ander

Het is niet omdat bepaalde mensen meer van zich laten horen tijdens een meeting dat hun mening daarom ook meer waard is. Integendeel. Laat dus van je horen. Ook wanneer je denkt dat je dat misschien niet moet doen. Shinen maar.

Geef geen (of weinig) ruimte voor onderbreking

Maak je een punt en heb je de voorgaande tips in je achterhoofd? En is er toch eentje die je desalniettemin onderbreekt? Praat dan gewoon verder. Ook al praat je door mekaar heen. Normaliter bindt de persoon in kwestie dan wel weer in. Schiet daarin echter niet door. Gedraag je niet als een despoot. Als iemand gewoon een vraag wil stellen of een korte toelichting wil geven, moet dat uiteraard kunnen.

Pascal Dewulf