Waarom videocalls zo vermoeiend zijn?

Een hele dag videocalls put ons meer uit dan een dagje fysiek vergaderen. Maar waarom raken we zo uitgeput door de onlinevergaderingen en hoe kunnen we dit verbeteren? We leggen het je graag uit.

Lichaamstaal moeilijker te lezen

Wanneer we vergaderen, is niet enkel de mondelinge uitwisseling van gesprekken belangrijk. De combinatie van woorden en lichaamstaal zorgt ervoor dat we optimaal communiceren. Je ziet bijvoorbeeld niet dat iemand op zijn stoel zit te schuiven en dus staat te popelen om je te onderbreken. Net daar loopt het moeilijk bij een videocall. Het kleine schermpje zorgt ervoor dat het interpreteren van die lichaamstaal een vermoeiende klus is, zeker wanneer je met meerdere mensen vergadert en je iedereen slechts op een klein vierkantje te zien krijgt.

Geen oogcontact

Oogcontact is cruciaal tijdens een goed gesprek. Maar bij een onlinegesprek is dit niet zo gemakkelijk. Mensen kijken naar hun scherm, maar niet in de camera. Daardoor is er zelden oogcontact. Daarbij lijkt het bij een videogesprek ook nog eens alsof iedereen je zit aan te staren, wat kan zorgen voor een ongemakkelijk gevoel.

De ongemakkelijke stiltes

We kennen ze wel allemaal: de ongemakkelijke stiltes tijdens een onlinegesprek. Dat kan te maken hebben met vertraging op het internet, maar ook met het feit dat mensen andere zaken aan het doen zijn, bijvoorbeeld hun mails beantwoorden. Enkele seconden stilte is bij een videocall vervelender dan bij een fysiek gesprek omdat je bij een fysiek gesprek ook de lichaamstaal kunt lezen en deze vaak al veelbetekenend is.

Zo lukt het beter

Videocalls zijn intussen niet meer weg te denken uit ons professionele leven. We geven dan met plezier ook enkele tips om deze beter te maken:

Ga centraal in beeld zitten. Op die manier kunnen anderen jouw lichaamstaal maximaal zien en interpreteren. Kijk recht in de camera wanneer je spreekt. Zo hebben de anderen het gevoel dat ze oogcontact kunnen maken.

Ben je niet aan het woord en luister je, kijk dan naar het scherm.

Zet ook jouw micro op gedempt wanneer je zelf niet aan het woord bent. Zo wordt de spreker niet gestoord door jouw achtergrondgeluiden.

Beperk het aantal videocalls per dag. Voor kleine dingen kan je even goed even een mail sturen of snel even bellen.

Mieke Vercruijsse

Bron: The Job Coach