Waarom een onlinepresentatie geven vaak ongemakkelijk voelt
29/11/2023
Voel je je wel eens ongemakkelijk wanneer je online een presentatie moet geven? En je op je scherm al die gezichten ziet, die jou schijnbaar aanstaren? Geen nood, je bent niet alleen.
De reden dat je je tijdens een onlinepresentatie misschien wat ongemakkelijk voelt, is omdat je rechtstreekse interactie mist. Het fysiek aanwezig zijn in de ruimte laat je immers veel makkelijker toe om de temperatuur van je publiek te meten. Zijn ze mee? Zie je onduidelijkheid of verveling in hun lichaamshouding? En rechtstreeks oogcontact maken met iemand in het publiek is er ook al niet bij. Dat zijn dus allemaal dingen die je op het scherm veel moeilijker kan nagaan.
Straatje zonder einde
Volgens Sarah Gershman, professor communicatie aan de McDonough School of Business is het gevolg daarvan dat we tijdens een onlinepresentatie vaak het gevoel hebben dat niemand luistert. Sterker nog, het maakt ons nog angstiger om te spreken. Gevolg: we gaan ook onze intonatie zodanig aanpassen alsof er niemand luistert. Zo zouden we volgens Gershman eentoniger gaan spreken. Ook hebben we het dan vaak moeilijk om een gedachtegang (en de daaruit voortvloeiende dingen die we zeggen) volledig af te maken. Een straatje zonder einde dus.
De nodige panache
Hoe kan je zo’n onlinepresentatie dan wel opnieuw de nodige peps geven? Begin je presentatie eerst door alle technische euvels op te lossen. Hoort en ziet iedereen jou? En omgekeerd. Wanneer je dat soort dingen nog tijdens de presentatie moet rechtzetten, dan haal je het ritme helemaal uit je online betoog. Is alles technisch in de haak? Begin dan met een vraag in de chat. Stel een vraag aan iedereen over het onderwerp dat je wil behandelen en vraag iedereen om vervolgens het antwoord in de chat te formuleren. Zo heb je gelijk ook wat aanknopingspunten om iedereen bij de les te houden.
Retorische vragen
Ook retorische vragen helpen. Wanneer je een bepaald statement tijdens je onlinepresentatie maakt, kan je met een retorische vraag je publiek weer ‘activeren’. De vraag: ‘Online presenteren heeft zo zijn uitdagingen’. Retorische vraag aan je publiek: ‘Is dat zo?’ Of bij het aansnijden van een nieuw thema : ‘Wil je iets nieuws horen?’ Probeer je tot slot ook echt emotioneel in te leven in je publiek. Zo verleg je de focus weg van jezelf (en wat anderen van je denken), wat de spreekangst verlicht. Empathie helpt je ook bij het ontwerpen (en presenteren) van een onlinepresentatie die het best aan de behoeftes van je publiek voldoet.
Pascal Dewulf
Bron: MTSprout.nl