Voor jou uitgetest: de wandelvergadering

Apple-stichter Steve Jobs vergaderde steevast al wandelend en steeds meer Belgische bedrijven volgen in zijn voetspoor. Maar hoe pak je zo’n wandelvergadering het best aan? Tip 1: schaf je een iPad aan.

“Dat we dit nog niet eerder hadden ontdekt!” Het waren enthousiaste kreten die weerklonken bij Medialaan, nadat enkele medewerkers de wandelvergadering hadden uitgetest. Het concept heeft inderdaad niets dan voordelen, en wint alsmaar terrein in het bedrijfsleven. En wel hierom: je zou creatiever zijn als je een rondje wandelt. Je hebt minder afleiding van laptops en smartphones. Je communiceert op een authentiekere manier met je collega’s. Je kan zonder smoesjes een fris luchtje scheppen. En eindelijk haal je die 10.000 stappen binnen, ook op een gewone werkdag.

Maar aan een wandelvergadering begin je beter niet onvoorbereid. Er zijn een aantal stappen (jawel) die je in acht moet nemen tijdens de ‘walk and talk’.

1. iPads lijken wel speciaal gemaakt voor een wandelvergadering. Geen wonder dat Apple-oprichter Steve Jobs een fan van het eerste uur was. Zet je nota’s of grafieken alvast klaar op je tablet en swipe er gezwind doorheen tijdens het wandelen.

2. Een wandelvergadering is eigenlijk een light-versie van een meeting. Hou het aantal deelnemers beperkt: met z’n tienen kan je echt geen constructieve wandeling maken. Twee tot vier mensen is meer dan genoeg. Zorg ook dat je geen grote attributen nodig hebt zoals een beamer, powerpoint, printer, …

3. Voor intense face-to-face onderhandelingen is een wandelvergadering niet zo geschikt. Voor creatieve brainstorms daarentegen… Al wandelend zou ook je creativiteit makkelijker in beweging komen. Laat het paadje rond het kantoorgebouw wel voor wat het is en kies een plek uit die voor inspiratie zorgt, zoals een kruidtuin of een museum.

4. Pas je aan de weersomstandigheden aan. Kleed je warm genoeg in de winter en vergeet je handschoenen niet – het zou zonde zijn om je concentratie te laten wegbibberen. Neem op warme dagen een flesje water mee, zodat je niet omkomt van de dorst door al dat praten. Is het te koud of te warm buiten, hou dan een walk and talk in de gangen van het bedrijf.

5. Heb je belangrijke dingen te bespreken met je leidinggevenden? Probeer ze dan eens warm te maken voor een wandelvergadering. Doordat jullie zij aan zij lopen en niet tegenover elkaar zitten, valt er meteen een stukje hiërarchie weg. Hierdoor krijg je misschien wel meer gedaan van je bazen.

Gerlinde De Bruycker