(Video)chatiquette: 7 vuistregels die je onder de knie moet hebben

Meer dan ooit hebben we met z’n allen onlinemeetings. Ook dergelijk virtueel werkoverleg heeft echter zijn eigen regels. Dit zijn alvast zeven dingen die je beet moet hebben om een videocall tot een succes te maken.

Geen getokkel

Tijdens een onlinemeeting ben jij uiteraard niet de hele tijd aan het woord. Dan hebben mensen al eens de neiging om bijvoorbeeld snel wat digitale notities in te typen. Vaak geeft dat getokkel op het toetsenbord echter een storend achtergrondgeluid. Gaan andere collega’s je voorbeeld volgen dan wordt het al snel een concert van tokkelende geluiden. Te vermijden dus, tenzij echt noodzakelijk voor de goede gang van zaken tijdens de meeting.

Vermijd afleiding

Zorg dat je thuiswerkplek er niet uitziet als een pretpark vol met afleiding. Je kat die op de achtergrond aan de krabpaal hangt, een mand met was die rondslingert of een baby die naar zijn speeltjes graait: het zijn dingen die de professionaliteit uit een videomeeting halen. Een no-no dus.

Stilte aub

Ben je niet aan het woord? Demp dan je microfoon. Zo krijgen achtergrondgeluiden geen kans. Wanneer iedereen dat doet, krijg je een heldere en duidelijk verstaanbare meeting.

Soundcheck

Tijdens je eerste onlinemeetings had je misschien nog wat schroom. Toch is het hoog tijd om die schroom aan de kant te zetten. Luid en duidelijk spreken, is immers een absolute vereiste om een onlinemeeting goed te laten verlopen. Wauwelen, murmelen of fluisteren zijn dan ook uit den boze tijdens een videocall. Vraag bij het begin van de meeting aan je collega’s of je goed verstaanbaar bent. Doe dat back to back met al de collega’s. Een beetje als een soundcheck dus.

Blijf waar je bent

Op je stoel zitten wriemelen, opstaan, weggaan en vervolgens weer terugkomen naar je plaats creëert tijdens een onlinemeeting een onrustige sfeer. Wanneer je een werkoverleg hebt op kantoor, ga je er halverwege toch ook niet plots vandoor om wat later doodleuk de meetingroom weer binnen te wandelen. Te vermijden.

Kleed je navenant

Tijdens een onlinemeeting kleed je je best alsof je een meeting hebt op kantoor. Oké, het mag misschien wat minder formeel. Vermijd echter je favoriete (maar tot op de draad versleten) slobbertrui, een juist-uit-bedkapsel of erger nog: je pyjama. Thuis of niet: je bevindt je immers in een professionele context.

Set the scene

Tijdens een videocall oogt het leuker voor je collega’s wanneer ze jou zien in een omgeving die op z’n minst kantoorachtig aandoet. Dat betekent een min of meer neutrale achtergrond. Een plantje of leuke designlamp mag er altijd bij. Zo geef je je collega’s ook echt de indruk van een georganiseerde thuiswerkplek. Je sérieux zal er bovendien met een aantal procentpunten door stijgen.

Pascal Dewulf

Bron: mobielerwerken.be