Dit is wat jouw Zoom-achtergrond over jou vertelt

Heb je ooit al nagedacht over de achtergrond die je gebruikt tijdens een Zoom-call? Zo niet, dan moet je weten dat de achtergrond die je gebruikt eigenlijk meer over jou vertelt dan dat je wel zou kunnen vermoeden.

Planten op de achtergrond tijdens je Zoom-call? Dat suggereert dat je betrouwbaar(der) bent. Dat blijkt althans uit een nieuwe studie die is gepubliceerd in het tijdschrift PLOS One, waarin werd geanalyseerd hoe Zoom-achtergronden de eerste indrukken kunnen beïnvloeden. Mensen die voor virtuele kamerplanten of -boekenkasten zitten tijdens een Zoom-gesprek, worden volgens onderzoekers als het meest betrouwbaar gezien. Diegenen die goedkope, nieuwe achtergronden gebruiken, zoals stranden of dieren, als het minst betrouwbaar.

Je schermachtergrond telt

“Met videoconferenties wordt het grootste deel van wat iedereen ziet (het grootste deel van je scherm) in beslag genomen door je achtergrond”, aldus onderzoeker Paddy Ross, universitair hoofddocent psychologie aan de Durham University in Groot-Brittannië. “Je hoeft je dus niet langer alleen zorgen te maken over hoe je eruitziet en hoe je jezelf presenteert aan andere mensen, maar ook over wat je allemaal om je heen hebt.”

Zes settings, zes indrukken

Om te bepalen wat specifieke Zoom-achtergronden aangeven, verzamelden Ross en zijn collega’s 72 foto’s van 36 blanke volwassenen uit een fotocompendium van menselijke gezichten dat voor onderzoekers werd samengesteld. De proefpersonen werden gelijkmatig verdeeld in 18 mannen en 18 vrouwen die glimlachten of een neutrale uitdrukking vertoonden. De onderzoekers legden vervolgens de gezichten over zes verschillende achtergronden (een woonkamer, een wazige woonkamer, een boekenkast, een kast vol potplanten, een blinde muur en een walrus voor een ijsberg) en omlijstten ze allemaal zo dat ze op het uitzicht leken tijdens een typische Zoom-oproep.

Walrus niet populair

Ten slotte vroegen de wetenschappers 167 deelnemers om de mensen te beoordelen op basis van hoe betrouwbaar en bekwaam ze overkwamen op een schaal van 1 tot 7. Volgens deze categorieën werden de gezichten met planten en boekenplanken op de achtergrond het meest gunstig ervaren, terwijl de gezichten die het minst positief werden waargenomen de gezichten waren die afgezet waren tegen de woonkamer en de walrus. Ondertussen stonden de wazige woonkamer en de blinde muur ergens tussenin op de schaal van de eerste indruk.

Genderkloof

Wat de uitdrukkingen betreft, werden de lachende gezichten als competenter en betrouwbaarder beschouwd dan de neutrale. Dat schreef Paddy Ross toe aan het feit dat glimlachen wordt gezien als synoniem met zelfvertrouwen. Daarnaast bleek ook dat vrouwen duidelijk een betere eerste indruk gaven tijdens een Zoom-call. Ross nuanceert die laatste stelling wel en stelt dat er meer onderzoek nodig is om licht te werpen op deze schijnbare digitale genderkloof tijdens Zoom-calls.

Pascal Dewulf