De zeven bloopers van een videoconferentie

Hou even halt en lees deze zeven bloopers voor je aan je volgende videoconferentie begint. Zo vermijd je dat je je onsterfelijk belachelijk maakt en de rest van je carrière als wc-papier-Annemarie door het (werk)leven gaat.

1. Mute

Waarom je die Mute-knop wil gebruiken? We geven drie goede redenen:

  • “Papa, ik heb kaka gedaan!”
  • “Mama, de hond heeft overgegeven! In de auto van het werk!”
  • “Schat, had jij nog tampons meegebracht van de winkel?”

2. Mute 2.0

Seg, heb jij het al gehoord van Noah? Blijkbaar was het heel gezellig op die laatste kantoorreceptie. Volgens Samira van IT kwam Sofie de dag erop in dezelfde kleren aanzetten.” En ja hoor, Noah en Sofie hebben net ingebeld en zitten gezellig mee te luisteren hoe jij en je collega alle kantoorroddels inhalen. Oeps. Tijd om jezelf op mute te zetten. Of roddels helemaal achterwege te laten.

3. End call

Vergeet. Je. Gesprek. Niet. Te. Beëindigen. Anders kan je in gênante situaties terechtkomen. Zie puntje 1. Of erger: je hoort hoe je baas wordt uitgefoeterd door zijn vrouw omdat hij de vuilbakken nog niet buitenzette. Gênant.

4. Toiletbezoekje

Het lijkt de evidentie zelve. Ga voor of na je conference call even naar het toilet. Toch circuleren er tal van verhalen op het web over mensen die toch hoognodig moesten. En de mute knop niet wisten te vinden. Kan je je de consternatie inbeelden als iedereen denkt dat je een glas water inschenkt? Tot ze je horen doorspoelen? Gênant maal twee, toch?

5. Broek

Ja, het is best stoer om in onderbroek, proper gestreken hemdje en strak geknoopte das klaar te zitten voor je onlinemeeting. Tot je de deur van je bureau dicht moet doen of je oplader uit de kast dient te halen. En uiteraard heb je net die dag je Disney prins(ess)en onderbroek aan.

6. Notification

Zet alle notificaties op je pc uit. Vooral als je je scherm deelt. Je collega’s hoeven niet alle social media updates mee te krijgen. Of die uitnodiging voor de ‘Bier en vette hap’ bash die je vriendengroep net doorstuurde. Zucht. Weg, professioneel imago.

7. Wat was de vraag ook alweer?

Zit je in een videovergadering, blijf dan bij de les. Ga niet zitten Netflixen op je iPad. Voor je het weet, waan je je in het derde middelbaar tijdens de wiskundeles van mevr. Van Steen. ‘Kan je de vraag nog eens herhalen?’. Niet oké als je die integraal niet kan berekenen en helemaal rampzalig als je baas een update wil over jullie afdeling.

Succes met je volgende videoconferentie!

Eveline Janssens