De 7 grootste ergernissen tijdens videovergaderingen

Videovergaderingen: vaak zijn ze makkelijk en ook praktisch. Toch is al dat online vergaderen niet steevast rozengeur en maneschijn. Dit zijn alvast de zeven grootste ergernissen van virtuele meetings met jouw collega’s.

1. Je bent onzichtbaar

Soms heb je er je buik vol van om heel de tijd naar die camera te zitten staren. En zet je hem bijgevolg af. Niet doen. Dat is immers niet erg respectvol naar je collega’s. Bovendien missen ze een erg belangrijk facet van wat je te vertellen hebt: de non-verbale communicatie. Dat is wat je met jouw lichaam en gezichtsexpressie vertelt.

2. Je komt slordig voor de dag

Het is niet omdat je thuis aan de keukentafel zit dat je outfit er moet uitzien of je zonet een lading prei uit de moestuin bent gaan halen. Een professionele outfit geeft je bovendien veel meer sérieux.

3. Je bent onverstaanbaar

Niets meer frustrerend dan je collega’s die niet begrijpen wat je allemaal vertelt. Gewoon omdat ze jou niet goed kunnen horen. Zorg daarom voor een degelijke microfoon. De meeste mensen combineren die met een set oortjes. Zo word je allemaal beter verstaanbaar voor mekaar.

4. Je bent (weer) te laat

Met al die virtuele meetings hebben we al eens de neiging om de timing wat losser te nemen. Maar waarom eigenlijk ? Er is immers geen verschil tussen een fysieke meeting en een online meeting. Ben je te laat, dan haalt dat het ritme uit de meeting en krijg je gelijk gefrustreerde collega’s. Geen goede (virtuele) start dus.

5. Je gaat alle kanten op

Net zoals bij een fysieke vergadering hoort ook bij een virtuele meeting een duidelijke structuur. Stuur daarom op voorhand een duidelijke agenda met tijdsbestek. Heb je een presentatie, toon die dan op het scherm tijdens de virtuele meeting. Veel efficiënter voor alle andere deelnemers.

6. Je belaagt je collega’s met online meetings

Voorzie niet voor elk akkefietje een online meeting gewoon omdat het zo makkelijk is om er eentje in te plannen. Hou enkel virtuele meetings wanneer die een echte meerwaarde hebben voor de mensen met wie je werkt. De logica zelve, toch?

7. Je voorziet geen pauzes

Online meetings zijn best vermoeiend. Plan je een langere online meeting in? Voorzie dan elk uur een pauze van een tiental minuten. Die pauze zorgt ervoor dat de deelnemers even een ‘sanitaire stop’ kunnen doen, een drankje halen of even alles op een rij zetten wat er eerder is gezegd. Je krijgt er aandachtigere deelnemers voor terug.

Pascal Dewulf