7 tips van de ceo van Zoom om Zoom-moeheid tegen te gaan

Jakkeren die ellenlange online meetings je ook steeds meer af? Dan heb je misschien wel wat aan de tips van Eric Yuan. Voor alle duidelijkheid: Yuan is de ceo van Zoom zelf. Tja, wie kan het beter weten dan hij, toch?

1. Wees jezelf bewust

Alles begint met onderkenning. Wees jezelf bewust dat maandenlang naar je collega’s op het scherm zitten turen zijn tol heeft geëist. Dat afgepeigerde gevoel komt dan ook niet zomaar aanwaaien. Jouw schermmoeheid verdient de nodige aandacht. Eens te meer omdat videovergaderen ook postcorona een belangrijk deel van jouw werkdag zal blijven.

2. Ga regelmatig bij je scherm vandaan

Niet altijd evident wanneer je in je online agenda kijkt, maar probeer het toch. Je zit tenslotte geen acht uur per dag in schermmeetings. Gebruik die tijd om even buiten te wandelen, een gesprek te hebben met je huisgenoot of wat tijd door te brengen met je huisdier. Kortom, plak niet (figuurlijk) heel de dag aan je scherm en aan je digitale collega’s.

3. Werk met een maximumtijd

Een online meeting van een paar uur? Jazeker, ze zijn schering en inslag. Soms heb je op dat vlak helaas geen keuze. Ben jezelf de organisator van de vergadering? Ga dan voor een meeting van maximaal één uur. Zo geef je iedereen de mogelijkheid om mentaal te herstellen tussen meetings door, maar ook om hun aandachtsspanne hoog te houden gedurende de meeting.

4. Zet self-view uit

Op die manier kunnen de andere deelnemers jou tijdens de meeting wel nog zien, maar jijzelf niet meer. Raar maar waar: je wordt er een pak rustiger van. Jezelf in een klein rechthoekje van je scherm zien, kan soms knap vervelend worden. Voor je het weet, zit je immers voortdurend naar jezelf te staren.

5. Voorzie vergadervrije dagen

Voer dagen in dat je geen enkele online meeting hebt. Je beseft pas hoe productief je echt wel kan zijn als er zo dagen zijn zonder dat je je collega’s om de haverklap in een virtueel werkoverleg moet ontmoeten. Vervang een videogesprek ook eens door een aantal chatberichten of een e-mail waarin je belangrijke punten opsomt. Vaak een stuk overzichtelijker en beter voor je gemoedsrust.

6. Maak jezelf (even) onzichtbaar

Gaat het om een meeting waar iemand bijvoorbeeld een productvoorstelling doet? Maak jezelf dan onzichtbaar door je geluid en camera even af te zetten. Zo kan je even achterover leunen en al je aandacht richten op de presentatie. Opgelet, wees wel matig met die onzichtbaarheid. Dat is dan weer een kwestie van wederzijds respect.

7. Geef je grenzen aan

Geef gerust aan dat je het even beu bent om in de zoveelste online meeting te moeten meezitten. Al te vaak gaan ze nergens over. Ze nemen gewoon stukken van je kostbare tijd weg. Durf dan zeker ook eens te zeggen dat je voor een keer niet wenst deel te nemen. Het lucht alvast geweldig op wanneer je het rijtje virtuele vergaderen af en toe inkort.

Pascal Dewulf