7 tips die online vergaderen leuker maken dan ooit

Online vergaderen saai? Met deze 7 tips wordt je volgende virtueel werkoverleg weer fun.

1. Lang, langer, langst

Een vergadering zou in principe niet langer mogen duren dan vijftig minuten. Vanaf dan begint de aandacht van de deelnemers immers snel af te nemen. Een werkoverleg dat langer duurt dan 50 minuten is doorgaans niet grondig/accuraat genoeg geagendeerd.

2. Hou het simpel

Op de agenda van een efficiënte meeting zouden niet meer dan 5 à 10 agendapunten mogen staan en dat onder het motto: ‘less is much more’.

3. Iedereen zijn zegje

Ken je ze, die meetings waarin één iemand steeds het hoge woord voert terwijl de rest schijnbaar geïnteresseerd luistert? Dat soort meetings dateert uit lang vervlogen tijden. Iedereen moet immers gelijkwaardig zijn zegje kunnen doen. Dat houdt je tijdens de meeting immers alert en scherp. Een goede moderator is een must.

4. Het is maar een spel

Gamification vindt ook zijn doorgang in de meetingwereld. Een vergadering met een spelgehalte: wie kan daar tegen zijn? Laat collega’s aan mekaar gekleurde kleefbriefjes uitdelen telkens er een goed idee op tafel komt. Diegene met de meeste kleefbriefjes aan het eind van de meeting, wint een fles wijn of een leuk gadget. Brood en spelen, weet je wel.

5. Tijd voor een (mini-)feestje

Laat iedereen tijdens de meeting een moment naar boven halen waarop hij trots is, of voor zichzelf of voor het team waarvan hij deel uitmaakt. Een welgemeend applausje doet de rest. Mensen hebben schouderklopjes nodig. Dat motiveert en doet hen (figuurlijk) groeien.

6. Schattenjacht

Voor de speelvogels onder ons. Tijdens een virtuele meeting noem je een drietal items die iedereen wel in huis heeft. Diegene die ze het snelst bij mekaar heeft, wint een cadeautje. Een funny intermezzo waarna iedereen gegarandeerd weer wakker is voor de rest van de meeting. Met zo’n schattenjacht misschien van die vijftigminutenregel dan toch best zestig minuten maken. (zie tip 1.)

7. Ik zie (niet) wat jij ziet

Nog zo’n funny spelletje tijdens een virtuele meeting is zoekertje spelen. Je zet allemaal je camera af voor een 30-tal seconden. Vervolgens haal je één item (of helemaal geen item) uit je virtuele kantoorplek weg. Na die 30 seconden moeten vervolgens alle deelnemers checken welk item ontbreekt. Wie het eerst alles op een rijtje heeft, die wint. Leuk, toch?

Pascal Dewulf