7 positieve effecten van vergadervrije dagen

Is het bedrijf waar je aan de slag bent ook ten prooi gevallen aan ‘vergaderitis’ ? Troost jezelf. Die doorgeschoten vergadercultuur kenmerkt vandaag steeds meer bedrijven. Zopas gooide professor Arbeidseconomie Stijn Baert (UGent) dan ook de knuppel in het hoenderhok met vergadervrije weken. Dit zijn alvast 7 positieve effecten van dagen/weken zonder meetings:

1. Je kan meer werk verzetten

De logica zelve. Je zit minder tijd in vergaderingen en houdt dus meer tijd over om die dingen te doen die in je dagelijkse takenpakket zitten. Dat scheelt alvast een flinke slok op de borrel wanneer het aankomt op je tijdsbesteding op de werkvloer.

2. Je stressniveau vermindert

Van de ene meeting naar de andere hollen, daar schiet niemand wat mee op. En het creëert nodeloze stress. Van zodra het aantal meetings vermindert, gaat ook het stressniveau doorgaans naar beneden. Niet dat je meetings niet leuk vindt, maar trop is te veel.

3. Je krijgt een stevigere grip op je werk

Je krijgt weer grip op je prioriteitenlijstje. Je zit immers niet langer vast in een cyclus van eindeloze meetings.

4. Je hebt niet langer het gevoel dat je wordt geleefd

Voor elk akkefietje van je collega’s en/of baas in meeting zitten ? Daar schiet je helaas weinig of niets mee op. Sterker nog: met al die meetings lijkt het wel of je wordt geleefd. Daar wordt een mens niet bepaald vrolijk van, toch?

5. Je bent efficiënter tijdens vergaderingen

Tegenstrijdig genoeg ga je door minder vergaderen meer focus hebben wanneer er dan toch een vergadering op je agenda terechtkomt.

6. Je kan concreter werken aan taken die voortspruiten uit vergaderingen

Meestal komen vergaderingen ook met to-dolijstjes. Hoe minder vergaderingen, hoe beter je die to-dolijstjes accuraat en efficiënt kan afwerken. Een veel gehoorde klacht in bedrijven: tussen meetings is er onvoldoende tijd om dingen te concreet aan te pakken.

7. Je leert (weer) op een andere manier samenwerken

Niet zelden bereik je hetzelfde effect met een paar mailtjes/appjes dan met weer een vergadering op de agenda te zetten. Even tot bij je collega lopen voor een snel overleg? Bam, weer een meeting bespaard. Eens je af bent van die vergaderverslaving gaat er een hele wereld voor je open. Nu je baas nog overtuigen.

Pascal Dewulf